Pe aceeași temă
Propunerea ministrului pentru aceasta functie va fi transmisa maine, 23 martie, CSM pentru avizare, urmand sa fie trimisa apoi presedintelui Klaus Iohannis, pana in 22 aprilie, anunta Agerpres.
Perioada de inscriere pentru ocuparea functiei de Procuror General, ramasa libera in urma demisiei lui Tiberiu Nitu, s-a incheiat in 15 martie. S-au inscris patru candidati: Gheorghe IVAN – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea SCHMIDT-HĂINEALĂ – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Augustin LAZĂR – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia si Codruț OLARU – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Membru în CSM din 2011, Hăineală a lucrat anterior la Parchetul Tribunalului Brașov. Ea și-a depus candidatura pentru funcția de procuror general, potrivit unor surse citate de Mediafax. (Citește CV-ul)
Un alt nume pentru funcție e cel al fostului șef al DNA Galați, Gheorghe Ivan. El a condus secția județeană Galați a Direcției Anticorupție în perioada 2008-2013, iar acum deține funcția de procuror la Parchetul ÎCCJ, arată Digi 24.
Codrut Olaru, adjunct al procurorului general, este doctor in drept si absolvent al Colegiului National de Aparare. A fost procuror sef al DIICOT in perioada 2007 – 2013, conform ziare.com
Augustin Lazar este doctor in drept si procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba.
Context
Procedura de selectie pentru aceasta functie a inceput in 17 februarie dupa ce, in 9 Februarie 2016, Tiberiu Nițu a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul lui Gabriel Oprea. Acțiunea DNA reprezintă o nouă premieră: primul procuror general anchetat de procurorii anticorupție, la numai câteva zile după ce acesta a părăsit funcția.
Tiberiu Nițu a demisionat pe 2 februarie, în ziua următoare președintele României semnând decretul de eliberare din funcție. Ministrrul Justiției afirma, în aceeași zi, că va începe cu celeritate procedura de numire a unui nou procuror general.
Niţu a transmis într-un comunicat că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie, conform legislaţiei în vigoare.
Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, este acuzat de DNA, printre altele, de faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.
Potrivit presei, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada Aprilie 2014 - Noiembrie 2015. Media deplasarilor procurorului general cu coloana oficiala ar fi fost de doua pe zi.
Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.
Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în Aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.
In urma demisiei fostului procuror general Tiberiu Nitu, Ministerul Justitiei a lansat, in 17 Februarie, procedura pentru ocuparea acestei functii.