Pe aceeași temă
Ministrul a precizat că liderul partidului s-a referit la acordarea anumitor deduceri pentru persoanele cu salarii mai mici, nu la introducerea unor cote mai mari de impozitare.
„Când a vorbit Marcel Ciolacu de impozitare progresivă, nu s-a gândit la a introduce, în primă fază, cote mai mari de impozitare, ci, din cauza problemelor apărute cu preţurile, să acordăm anumite deduceri pentru cei cu salarii mai mici. Asta a fost baza discuţiei, nu neapărat pentru a introduce categorii de impozite mai mari. Va solicita preşedintele partidului o discuţie în coaliţie, ce va ieşi din coaliţie, vom comunica”, a afirmat Marius Budăi, la o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Ploieşti.
El a adăugat că în România nu mai există o cotă unică de impozitare.
„Noi în România nu mai avem impozitare unică. Avem pensionari care până la 2.000 de lei nu plătesc absolut niciun leu impozit şi se plăteşte doar pentru suma de peste 2.000 de lei. Avem în economie societăţi comerciale care plătesc 1% impozit pe venit, alţii care plătesc 16% impozit pe profit şi exemplele pot continua”, a completat Budăi.
Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marți după-amiază, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD i-a prezentat șefului guvernului propunerile partidului privind introducerea impozitului progresiv, începând de anul viitor, au precizat surse politice pentru News.ro.
O astfel de măsură trebuie să aibă acordul coaliţiei şi ar urma să fie aprobată până la 1 iunie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
În schimb, ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, marţi la Parlament, despre intenţia PSD de a introduce impozitul progresiv de la 1 ianuarie 2023, că el nu a asistat la astfel de discuţii şi că PNL ţine foarte mult la cota unică. În plus, ministrul a amintit că Guvernul României şi-a asumat să nu crească taxele.