Pe aceeași temă
Budăi le-a transmis botoșănenilor că pactul ar asigura fiecărui botoşănean că, indiferent ce partid sau formaţiune politică va conduce România, vor fi păstrate şi continuate măsurile şi programele de majorare a veniturilor pentru toate categoriile sociale şi profesionale.
"Botoşănenii şi românii din fiecare judeţ trebuie să aibă garanţia că nu vor ajunge în situaţia din 2010-2012, când domnii Băsescu şi Boc au luat decizia de a tăia veniturile oamenilor, de a majora TVA, de a impozita pensiile, de a face împrumuturi în numele României pe care au ajuns să le plătească toţi cetăţenii", a declarat Marius Budăi, citat de Agerpres.
PSD Botoşani a făcut un apel public la reprezentaţii tuturor formaţiunilor politice din judeţ să semneze pactul lansat de premierul Viorica Dăncilă și "angajamentul prin care se obligă să respecte drepturile cetăţenilor câştigate în ultimii trei ani în privinţa creşterilor de salarii, pensii, alocaţii pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, reducerilor de taxe, programelor pentru IMM-uri şi Start up-uri, precum şi pentru continuarea acestora în următorii ani, aşa cum sunt specificate în legile adoptate de Parlament şi în deciziile aprobate de Guvern".
Atât ministrul Muncii, cât şi organizaţia judeţeană a PSD cer populaţiei să semneze online sau pe hârtie respectivul document, astfel încât să oblige celelalte partide din Parlamentul României să garanteze un nivel ridicat de trai dacă vin la guvernare.
"Nu acceptăm niciun compromis în ceea ce priveşte beneficiile obţinute de fiecare botoşănean în guvernarea PSD în ultimii trei ani. Niciun partid, indiferent cum se numeşte, nu are dreptul să intre în viaţa românilor şi să diminueze sau să oprească creşterile de venituri şi programele pentru dezvoltarea antreprenorilor români. Prin acest Pact vrem să ne asigurăm că, de acum încolo, botoşănenii şi toţi românii nu vor mai fi supuşi la amputări de venituri, la creşteri de taxe, la reduceri de alocaţii sau la blocarea măsurilor pentru susţinerea noilor afaceri pentru că aşa consideră un anumit partid că trebuie făcut", a spus Budăi.
Dăncilă a făcut din pactul anti-austeritate o petiție online: Nu ne putem baza pe politicieni
În primele patru zile, de când Viorica Dăncilă a lansat petiția anti-austeritate online, aceasta a strâns 3.300 de semnături.
Șefa Guvernului susține că niciunul dintre partidele de opoziție nu a semnat pactul propus în urmă cu mai bine de o săptămână, iar acest lucru „ne îngrijorează și ne face să credem că pregătesc noi tăieri ale salariilor și pensiilor, concedieri și creșteri ale impozitelor și taxelor”.
„Și pentru că pe oamenii politici ai opoziției nu ne putem baza, invit membri ai societății civile - cetățeni și organizații - care își doresc cu adevărat binele public, să susțină și să semneze acest pact”, scrie Dăncilă.
Premierul a propus, pe 13 septembrie, partidelor să semneze un pact prin care să se angajeze că nu vor tăia pensiile și salariile:
„Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012. Sunt prima care semnează acest pact, având credința că România trebuie să-și onoreze obligația de bază către cetățeni, aceea de a le asigura bunăstarea și un trai decent. Îmi asum în fața dumneavoastră acest lucru și aștept de la toți cei care vin și cer voturi să dea dovadă de același curaj al asumării, astfel încât, oricine ar ajunge la guvernare, măsurile de sprijin să fie continuate iar românii să nu mai fie niciodată sacrificați”, a scris, pe Facebook, Dăncilă.
Din organizațiile vizate, pactul a fost semnat de unele sindicate, cu excepția Cartel Alfa, care a respins pactul pe care îl consideră pur electoral. Dintre partide, Pro Romania s-a declarat de acord si a promis ca il va semna. În rest, toate partidele de opoziție, inclusiv ALDE, au anunțat că nu susțin acest pact.