Pe aceeași temă
„Guvernul este clar în favoarea unor salarii decente în zona administrației publice și, în planul pe care l-am pus pe masă pentru legea salarizării unitare, am pus o creștere în medie de 30% până în 2021. 14 miliarde de lei pe care le-am calculat, împreună cu Ministerul de Finanțe, ca fiind fezabile cu cheltuielile de personal până în 2021. Ceea ce face în acest moment Parlamentul, de fapt două partide politice din Parlament, PSD și ALDE, este complet iresponsabil, pentru că se crează niște așteptări cum că am putea să avem niște creșteri adiționale care duc la 4,850 miliarde adițional față de Ordonanța 20, ceea ce nu va fi fezabil,” a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.
Ministru Muncii a criticat zilele trecute majoritatea PSD/ALDE pentru cresterile salariale pe care le-a adoptat recent in Parlament, considerand ca acestea au fost facute doar pentru a castiga voturi, fara a lua deloc in calcul impactul asupra bugetului.
"Ieri am avut șase ore sumbre, in care in Parlament in comisiile reunite de buget-finante si munca s-a mimat o dezbatere pe o serie de amendamente aduse la OUG20/2016 privind salarizarea in sectorul public. PSD&ALDE au pus pe masa pomeni electorale de cca 3-4 miliarde lei (in plus fata de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanta) la o prima estimare conservatoare, oferind creșteri salariale adiționale si sporuri pentru sănătate, invatamant si o serie de agenții guvernamentale fără vreun calcul de impact sau identificarea sursei de finanțare," a transmis atunci ministrul.
Paslaru considera de asemenea ca "singura soluție corecta este creșterea graduala a salariilor, printr-o lege unitara de salarizare pana in 2021", precizand ca bugetul nu trebuie dus in deriva.
In urma dezbaterilor din Parlament, ministrul a atras atentia asupra legii responsabilitatii fiscale care arata ca cu 180 de zile inainte de alegeri nu ai voie sa maresti salariile, intrebandu-se retoric de ce partidele care formeaza majoritatea parlamentara nu au luat aceste masuri in cei 4 ani pe care i-au petrecut la putere, luandu-le acum, cu cateva saptamani inainte de alegeri.
El i-a criticat de asemenea pe parlamentari ca se joaca cu asteptarile si sperantele romanilor fara a lua in calcul impactul asupra bugetului tarii, cea ce poate duce la mari probleme la nivelul economiei: "Nu am invatat nimic din lectiile trecutului, suntem in aceeasi situatie de pomeni electorale. Luam masuri fara a avea resurse bugetare. Ceva complet nesustenabil", a spus Dragos Paslaru.
Intrebat daca Guvernul va ataca aceasta lege la CCR, ministrul a spus ca spera totusi ca aceasta lege nu va trece de plen.