Ministrul Pruna vrea declasificarea informatiilor despre infrastructura de interceptari

Dora Vulcan | 06.05.2016

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intentioneaza sa ceara declasificarea informatiei referitoare la cat a costat infrastructura de interceptari.

Pe aceeași temă

 

 

"Ce intentionez eu sa fac si cred ca este obligatia mea morala, daca nu de altfel si legala, de membru al CSAT, macar sa cer sa avem o idee despre cat a costat infrastructura aceasta de la momentul in care ea a fost creata si pana in ziua in care vorbim, ca sa avem o idee, pentru ca, altfel, societatea nu va sti sa aleaga. Noi ventilam aceasta suma de un miliard de euro, eu am spus-o nu pentru ca mi-a suflat-o cineva, ci pentru ca am citit o informatie publica. Deci, in acest sens, intentionez sa cer sa se declasifice macar informatia cat a costat infrastructura", a afirmat Raluca Pruna, la forumul Eurosfat, informeaza Hotnews.



Referitor la solicitarile privind desecretizarea hotararilor CSAT cu privire la interceptari, ea a precizat ca in nicio tara hotararile unui astfel de organism nu sunt declasificate in intregime. 

 


"Ne putem plange ca aceste hotarari sunt secrete. Asta este legea. Societatea poate cere, sa vedem daca societatea va rezolva acest lucru: sa desecretizam totul in aceasta tara. Dar, cu riscul de a fi criticata, vin si spun ca nicaieri in lume, in societatile mature, hotararile unui organism de tip CSAT nu sunt declasificate in intregime. Deci, sa ne stabilim un standard, dar sa fim seriosi: nu putem declasifica totul", a subliniat Raluca Pruna. 


Ministrul a precizat, dupa forumul Eurosfat, ca ar fi util pentru dezbatere sa se afle costul infrastructurii si ca nu s-a referit la desecretizarea unor decizii CSAT.


"Ceea ce am sa fac insa este sa incerc sa obtin, in scopul dezbaterii publice cu privire la interceptari si la ce solutii adoptam, o idee despre costul acestei infrastructuri de cand a fost ea creata pana in zilele noastre. Nu stiu sa va spun daca aceste costuri sunt prinse in hotarari CSAT, ma indoiesc, va spun sincer ca ma indoiesc ca sunt prinse. Dar, daca sunt prinse, va insemna, in cazul in care CSAT, prin ceilalti membri, va fi de acord, o desecretizare partiala cu privire la costuri, ca sa avem o idee despre ordinul de marime: vorbim de 100.000, de un milion, de 100 de milioane sau un miliard, fara sa sperii pe nimeni. Va fi scump insa", a adaugat Pruna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22