Ministrul Raluca Pruna:O gratiere colectiva nu se va realiza in mandatul meu, nu asta e solutia

Dora Vulcan | 08.11.2016

Ministrul Justiţiei este de acord cu propunerea zilelor compensatorii pentru condiţiile grele din penitenciare dar nu este de acord cu o gratiere colectiva, despre care spune ca nu va fi facuta in mandatul sau pentru ca nu aceasta ar fi solutia la supraaglomerarea penitenciarlor, luand in calcul rata ridicata a recidivei.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Am avut două proiecte mari de graţiere în 1997 şi 2002. Dacă România s-ar decide să facă mâine o nouă graţiere, printr-o lege adoptată de Parlament, nu ar rezolva decât efectul. Graţierea nu va rezolva situaţia foarte grea din penitenciare şi condiţiile pe care eu le-am văzut. Dacă este să ne luăm după recidiva care există în România, ea nu e mică deloc şi, din calculele noastre, ar duce la reumplerea acestor penitenciare într-un termen mai mic de un an”, a declarat marti Raluca Prună, citata de News.ro.

 

 

Ministrul a participat marti la semnarea acordul de colaborare dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerul Dezvoltării cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020, iocazie cu care a anuntat ca se va construi un penitenciar in comuna Berceni de langa Ploiesti dar ca a renuntat la ideea construirii penitenciarului de la Caracal pentru ca nu s-a semnat un acord in acest sens data fiind apropierea riscanta de baza militara de la Deveselu. 

 

 

Cu privire la proiectul de lege care prevede cu 10 la sută a pedepselor pentru cei detinuti in conditii improprii, Pruna a spus ca zilele deduse din pedeapsa nu constituie un drept exceptional in sistemul penitenciar.

 

"Am făcut acest lucru pentru că trebuie să arătăm mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar care nu este în cele mai bune dintre stările posibile şi pentru că avem decizia cvasipilot privind condiţiile din penitenciare. Va fi foarte greu de explicat de ce am decide să dăm o compensaţie de unul, doi sau trei euro pe zi. Cum ar putea un Guvern să explice unei societăţi că, în loc să dăm bani, de pildă, pentru educaţie, alegem să dăm o compensaţie bănească celor aflaţi în detenţie? Am găsit această modalitate de recompensare care înseamnă multă muncă pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, a declarat Raluca Prună.

 

 

***

 

Legislaţia în cazul eliberării condiţionate ar putea fi modificată in sensul stabilirii de măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei pe 3 noiembrie, care a spus ca vrea să dea putere mai mare de decizie Comisiilor speciale din penitenciare.

 

Argumentul este că membrii comisiei îi cunosc mult mai bine pe deţinuţi, spre deosebire de magistratul care îi vede pentru prima oară, atunci când decide dacă îi eliberează sau nu înainte de termen. Ministerul vrea să elimine, astfel, amânările nejustificate şi să reducă aglomeraţia din penitenciare.

 

Ministrul Justiţiei spune că, nu de puţine ori, instanţele amână eliberarea condiţionată a unui deţinut, fără a avea însă motiv, conform Digi24.ro.

 

„Se ajunge chiar la situaţia uneori ridicolă în care ultima amânare se dă dincolo de limita pedepsei. Statul cheltuie nişte bani, se pune în mişcare o adevărată maşinărie pentru a-l chema pe om la a şasea amânare la cinci ani şi două luni, când el e deja liber”, spune Raluca Prună, ministrul Justiţiei.


După ce a primit numeroase plângeri din partea condamnaţilor, Raluca Prună ia în calcul schimbarea regulilor pentru eliberarea condiţionată.


„Vom încerca să introducem termene obligatorii pentru instanţe şi să responsabilizăm mai mult comisia din penitenciar, care are o relaţie nemijlocită cu deţinutul şi pe judecătorul de supraveghere, care poate să aibă o responsabilitate mai mare, iar la instanţă să ajungă doar cazurile speciale”, mai spune Raluca Prună.


În prezent, comisia din penitenicar constată îndeplinite condiţiile şi propune instanţei eliberarea condiţionată a deţinutului, însă propunerea este consultativă.


Ministerul Justiţiei consideră că eliminarea amânării nejustificate a eliberării înainte de termen, atunci când deţinutul primeşte avizul comisiei din penitenciar, este o soluţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori pe termen scurt.


„Durează după legislaţia română, nu mă întrebaţi de ce, cinci ani, ca să construieşti un penitenciar. Dacă nu se întâmplă nimic pe parcurs. Alţii fac nişte autostrăzi prin munte în trei ani”, adaugă ministrul.


În prezent, peste 28.000 de persoane sunt încarcerate în cele 44 de penitenciare din România.

 

În 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre semi-pilot împotriva României din cauza supraaglomerării şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie. CEDO a stabilit că acestea reprezintă probleme structurale ale sistemului penitenciar din România.

 

  

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22