Ministrul Sanatatii: De frica plicului, pacientii nu mai ajung in fata unui medic

Dora Vulcan | 20.07.2016

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, marti, ca efectele mitei in Sanatate nu sunt nici mici, nici banale. Uneori, afirma el, este o problema de viata si de moarte, pentru ca pacientii nu mai ajung in fata unui medic de frica "plicului" pe care trebuie sa il ofere.

Pe aceeași temă

 

 

"CCR a stabilit deja ca plicul, fie ca e inaintea actului medical, fie ca e dupa, este ilegal. Dincolo de nuantele legale as vrea sa vorbesc despre cauzele plicului. Nu poti sa vorbesti despre cauzele plicului fara sa vorbesti de salariile relativ mici ale personalului medical", a spus ministrul, citat de ziare.com, afirmand ca salariile in sistem trebuie marite.

 

"Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentati sa credem ca e o chestiune banala. Plicul a structurat sistemul asa cum il vedem in ziua de azi. Plicul ii face pe mult pacenti sa nu ajunga la medic", a adaugat el.

 

Vlad Voiculescu a spus ca exista efecte nocive ale acestei practici, fiind un "abuz" impotriva celor slabi si vulnerabili. Ministrul Sanatatii a dat un exemplu personal, despre o mama dintr-o localitate din Dambovita care si-a dus copilul prea tarziu la medic.

 

"Avea o afectiune oncologica, un cancer, iar atunci cand am intrebat de ce nu s-a dus mai devreme raspunsul a fost: 'nu am eu bani de Bucuresti'. In localitatea de langa nu a fost diagnosticat la timp", a spus Voiculescu.

 

El a explicat ca femeia simtea ca nu are bani de drum, de cazare in Bucuresti, dar mai ales ca nu are "bani de spaga".

 

"Intamplator stiu foarte multi medici din specialitatea oncologie pediatrica. Nu stiu nici macar unu care sa conditioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucuresti, nu putea sa-si duca copilul la tratament fara a avea bani. Coruptia ucide!", a spus ministrul.

 

Un alt efect, spune Vlad Voiculescu, este folosirea proasta a resurselor din spitale, pentru ca "plicul" duce la conflicte nejustificate intre membrii corpului medical pentru resurse precum sali de operatii si paturi. "Plicul" ii face si pe medicii tineri sa nu aiba acces la pacienti de multe ori, mai spune ministrul.

 

"Plicul, de asemenea, duce la existenta absolut insulara a echipelor multidisciplinare in spitalele noastre. Plicul duce si la respingerea ideii de second opinion. Second opinion fiind un mecanism care salveaza vieti si care salveaza si bani", a mai afirmat Vlad Voiculescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22