Pe aceeași temă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că la jumătatea lunii august va fi efectuată o analiză a evoluției pandemiei de coronavirus și se va lua o decizie cu privire la deschiderea școlilor.
„Nu facem supozitii intr-un context in care suntem la o luna si jumatate fata de inceputul scolii. In a doua jumatate a lunii august va vom spune exact cum se va deschide scoala", a declarat Nelu Tataru, intrebat fiind cum vede deschiderea anului scolar daca se va mentine evolutia epidemiei.
Și premierul Ludovic Orban s-a referit la începutul noului an școlar, subliniind că depinde de evoluția pandemiei de Covid-19:
„Suntem într-o analiza foarte serioasa, nu pot crea o previziune azi, care sa fie modificata in functie de evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt.
Când se vor finaliza analiza si toate scenariile le vom prezenta public. Suntem in 3 august”, a afirmat luni dimineață Orban.
Săptămâna trecută, președintele Iohannis a spus că este de părere ca debutul școlii să aibă loc într-un scenariu mixt, învățământ online și clasic, pentru că nu este fezabil ca să se facă integral în mediul online:
„Ar fi foarte complicat sa avem numai scoala online. Atunci, sigur ne indreptam spre un scenariu mixt. Si in functie de conditiile locale, vom aveam mai mult scoala normala, cu elevii la scoala, sau mai multa scoala online, sau sistem mixt", a mai spus Iohannis.
Între timp în Europa au început pregătirile pentru debutul școlii în septembrie. De exemplu, Italia a anunțat învestiții de peste un miliard de euro pentru deschiderea școlilor în 14 septembrie în condiții de siguranță sanitară, precizând că acționează “de urgență” deoarece mai e puțin timp până la prima zi de școală.
Reacțiile autorităților române survin după ce asociațiile de elevi au cerut clarificări privind deschiderea noului a școlar.
Reacția lui Orban vine ca urmare a protestului elevilor care cer clarificarea începerii anului școlar. Astăzi,
Elevii și-au arătat nemulțumirea că, deși mai este o lună până la noul an școlar, nu este prezentat un plan clar.
De altfel, mai multe asociații de elevi din țară vor trimite la București colete cu revendicările lor. Elevii din Constanța vor trimite în colet și un ceas, pentru a transmite, simbolic, că timpul trece și că trebuie luate decizii rapid.
Amintim că elevii din patru asociații județene au protestat în această dimineață în fața Guvernului, cerând executivului condus de Ludovic Orban să descentralizeze decizia deschiderii școlilor și să anunțe oficial modalitățile finale de începere a cursurilor