Ministrul Sănătății Nelu Tătaru anunță testare masivă la nivel național după 1 iunie

Redactia | 11.05.2020

O testare masivă la nivel național urmează să fie făcută după 1 iunie, pentru a verifica nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a coronavirusului, a anunțat ministrul Sănătății Nelu Tătaru

Pe aceeași temă

Ministrul Nelu Tătaru a spus că testarea va fi făcută la trei luni de la debutul pandemiei pentru a evalua starea imunizării populației.

Tătaru a avertizat că pandemia este încă în creștere în România.


„Noi avem o testare pe care o facem, în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Dar o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termina pandemia, sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată nu coborâm. Astăzi avem 331 de cazuri, dar în contextul în care ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde de cum o solicităm. Dacă o solicităm doar din teste serologice sau o dublăm și cu cele moleculare. În funcție și de cazuri, pe zone de focar mare, pe zone de focar mic. O să testăm voluntarii, dar voluntarii pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul, la Europa FM.

Teste pentru anticorpi se fac în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania.

În România, o campanie de acest tip a fost anunțată până acum de Primăria Capitalei în parteneriat cu Institutul Matei Balș, dar nu a mai fost făcută.

Anunțul ministrului sănătății, privind testarea populației de Covid-19, a fost confirmat, duminică seara și de profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie. Acesta a precizat la Digi24, că testarea populației pentru coronavirus se va face cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate “zeci de mii de probe” pentru a se putea verifica evoluția bolii.

„Este vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat această metodologia. Urmează să ne consultăm în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite”, a spus Rafila la Digi24.

Pentru ca studiul să aibă valoare, este necesar să fie utilizate cele mai bune chituri de testare disponibile.

„Ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică și valoare științifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenția europeană de profil, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem, respectiv ce procent din populație a trecut prin boală? Să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii, în funcție de localitate și să putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, a declarat Rafila.

Microbiologil mai arată că e recomandat ca teste să fie făcute când se va diminua numărul de cazuri de Covid-19.

„Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populației. Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22