Ministrul Sănătății: Toate spitalele din țară trebuie să fie pregătite să interneze pacienți Covid

Laurentiu Gheorghe | 15.10.2020

Toate spitalele din România trebuie să se pregătească să primească pacienți cu COVID-19, a declarat joi ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Pe aceeași temă

El a spus că toate unitățile medicale trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% din celelalte locuri pentru bolnavii infectați cu coronavirus. Tătaru a mai anunțat că de săptămâna viitoare pacienții cu forme ușoare şi medii de COVID-19 și bolnavii asimptomatici vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.

Tătaru a precizat că este vorba despre spitalele de faza a treia, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul spitalelor COVID, și care trebuie să aloce 10% din paturile de terapie intensivă și 15% dintre celelalte locuri.

„Vorbim la nivel de fază 3, spitalele judeţene şi cele municipale, care nu intră în tratamentul pacienților COVID şi care trebuie să îşi pregătească paturi pentru pacienţii COVID. (...)

Astăzi s-a discutat şi la nivel naţional despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele de faza trei, judeţene şi municipale. Toate spitalele vor avea o rezervă şi în funcţie de evoluţia din fiecare judeţ, ele vor fi ocupate. (...)

Circuitele sunt pentru spitalele pavilionare, având în vedere că spitalele mai noi asigură deja circuite interne”, a afirmat Nelu Tătaru, care a mai precizat că va fi făcută o evaluare în fiecare spital.

De săptămâna viitoare, cazurile medii şi uşoare de COVID rămân la domiciliu, monitorizaţi de medicii de familie

Ministrul Sănătății a mai anunțat că de săptămâna viitoare, în baza unei ordonanţe de urgenţă care este în pregătire, cazurile uşoare şi medii de COVID-19, precum şi cele asimptomatice, vor rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate pot face monitorizarea prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat, sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice sau recoltări.

El a precizat că toate acestea vor fi reglementate atât prin ordonanța de urgență pe care Guvernul o pregătește acum, pentru modificarea Legii 136 (privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic), cât și printr-un ordin de ministru.

Alte 4.013 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 168.490, potrivit datelor publicate joi de Grupul de Comunicare Strategică. Este pentru a doua zi la rând când România înregistrează peste 4.000 de îmbolnăviri pe zi, cu o zi în urmă fiind raportate 4.016 cazuri noi. Joi au fost atinse noi recorduri: cele mai multe decese - 73 și cei mai mulți pacienți internați la terapie intensivă - 721.

Direcția de Sănătate Publică a Capitalei a cerut miercuri tuturor spitalelor din București să creeze „circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitivi”, având în vedere "numărul insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2” din spitalele dedicate în prezent bolnavilor Covid.

„Urmarea situației epidemiologice existente create de evoluția pandemiei Covid-19 și a numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare din faza I, faza II și suport Covid-19, vă solicităm să întreprindeți cu celeritate demersurile necesare pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea dumneavoastră în vederea creării unor circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitiv, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, se arată în nota datată 14 octombrie, adresată către „toate spitalele din municipiul București” și semnată de conducerea DSP București.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22