Ministrul Sănătății Victor Costache: Coplata în programele naționale de sănătate este interzisă

Redactia | 28.01.2020

Pacienții români tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu vor plăti niciun ban în plus din buzunar în urma extinderii tratamentului din cadrul programelor și în spitalele și clinicile private

Pe aceeași temă

Declarația aparține ministrului Sănătății Victor Costache care a spus că "de câte ori se reformează ceva în sănătate, se scoate această utopie a privatizării".

”Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale - din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene”, a spus Victor Costache, citat de Hotnews.ro.

Ministrul a amintit că, potrivit legii, în programele naționale de sănătate coplata este interzisă.

Programele naționale de sănătate sunt cele în care pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate.


"Dacă știți cazuri în care se plătește (pentru tratamente în cadrul programelor naționale de sănătate - n.red.) ele trebuie reclamate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Au fost sancționate anul trecute două centre care găsiseră subterfugii pentru a taxa pe programele de sănătate",
a afirmat Victor Costache.

Victor Costache spune că, în acest moment, accesul pacientului român la tratament este "îngrădit", iar Ministerul Sănătății își propune să modifice acest lucru.

Ministrul Sănătății admite, însă, că decontarea serviciilor medicale "trebuie recalculată peste tot la nivelul României, lucru care se va face în etape": "Gândiți-vă că noi construim spitale regionale unde, dacă vom continua să subevaluăm și să subdecontăm serviciile medicale, se vor dărâma pe noi, pentru că după 5-6 luni ne vom da seama că nu putem să plătm nici măcar service-ul echipamentelor medicale pe care le cumpărăm pe fonduri europene."

"Această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care suntem"
, mai spune ministrul Sănătății, care a subliniat că România plătește "200 de milioane de euro anual clinicilor și spitalelor din afară din cauză că nu ne decontăm corect serviciile medicale".

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22