Ministrul Sănătății, despre bebelușii din Argeș: În trei cazuri este vorba de E.coli

Iulian Popescu | 15.02.2016

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat luni, în Parlament, că ultimul raport privind copiii cu sindrom hemolitic-uremic a pus în evidență trei cazuri cu infecții cu E.coli și mai multe cazuri cu diverși viruși.

Pe aceeași temă

 

Cauzele cazurilor din Argeș sunt deci diferite, așa încât există posibilitatea ca sursa să nu fie comună, cum s-a bănuit până acum.

 

Opt dintre cei 10 copii internaţi la spitalul "Marie Curie" din Capitală cu sindrom hemolitic-uremic sunt stabili, dar doi sunt ventilaţi mecanic la Terapie intensivă, iar starea lor se poate agrava oricând.

 

Trei dintre copiii internaţi în secţia Nefrologie nu mai fac dializă şi merg spre bine, spun medicii.

 

Ministrul Sănătății a declarat, luni, la ora Guvernului, că ultimul raport pe care îl are privind copiii cu sindrom hemolitic-uremic a pus în evidență trei cazuri cu infecții cu Escherichia coli (E.coli) și mai multe cazuri de infestare cu diverși viruși.

 

"Ultimul raport pe care îl am a pus în evidență trei infecții cu Escherichia coli enteropatogeni și mai multe infecții cu diverși viruși. Acest lucru nu leagă în niciun fel cazurile între ele.

Acestea sunt datele de care dispun până în acest moment, continuăm investigațiile, sunt oameni specializați care o fac și sincer îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea pe care au avut-o cele două familii", a afirmat ministrul, prezent în Parlament la dezbaterea "Ora Guvernului", citat de Știri TVR.

 

Luni, autoritățile de sănătate publică au anunțat că analizele au dovedit că apa, portocalele și laptele praf consumate de micuții internați nu sunt sursa îmbolnăvirii lor.

 

Profesorul Alexandru Rafila  preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, declara zilele trecute că nu crede să existe o legătură între cazurile copiilor din Argeș care au ajuns la spital cu afecțiuni grave, ci doar o coincidență nefericită pe cazul de boală diareică acută.

 

„Aşteptăm rezultatele pe care colegii noştri le vor avea peste câteva zile, după ce vor face investigaţii microbiologice. Părerea mea este că nu există o legătură între aceste cazuri. Sunt cazuri care provin din zone diferite, chiar dacă din acelaşi judeţ, copiii nu au consumat acelaşi tip de alimente, cu aceeaşi provenienţă, nici măcar apa cu care au fost preparate alimentele nu a avut aceeaşi origine. Cred că este pur şi simplu o asociere de cazuri, care nu sunt rare în această perioadă”, a declarat profesorul Rafila, pentru Digi24.

 

„Este vorba de boală diareică acută care apare la copii, etiologiile au fost diverse, aţi văzut, infecţie cu rotavirus, a fost un singur caz până la urmă de infecţie cu E.coli şi, în niciun caz, nu a fost E.coli care produce sindromul enterohemoragic. Practic, îmbolnăvirea la acel copil - nu există documentată niciun fel de sursă că ar fi putut să producă şi alte îmbolnăviri, în afara copilului afectat. Părerea mea este că este doar o asociere nefericită pe cazul de boală diareică acută şi probabil că trebuie mai multă atenţie în momentul în care aceşti copii sunt internaţi şi trataţi pentru că e bine să existe o separare a cazurilor cu infecţie respiratorie şi cu infecţii digestive, pentru ca tratamentul şi evoluţia lor să poată fi urmărite separat”, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22