Ministrul Sănătății știe de infecțiile intraspitalicești, dar nu cunoaște amploarea lor

Tudor Despina | 08.04.2016

Deși e conștient de existența cazurilor de infecții nosocomiale, ministerul Sănătății nu cunoaște amploarea situației din spitale.

Pe aceeași temă

 

Cel puțin asta a declarat ministrul de resort. Joi, Patriciu Achimaș Cadariu a spus că știe de existența cazurilor de infecții nosocomiale: “Nu comentăm datele apărute în presă, legate de Colectiv. Fac parte dintr-o anchetă. Sigur că suntem conștienți de existența infecțiilor nosocomiale, nu cunoaștem amploarea lor, dar o evaluăm”, a spus ministrul Sănătății, precizând că astfel de cazuri sunt priorități pentru autorități, potrivit News.ro.

 

Reacția ministrului Sănătății a venit după ce o investigație publicată recent a arătat amploarea infecțiilor intraspitalicești.

 

***

13 persoane ranite in incendiul din Colectiv ar fi murit din cauza unor infectii intraspitalicesti, conform unei investigatii publicate de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Ancheta a avut la baza dosarele acestor pacienti, oferite de medicii de la spitalele Sf. Pantelimon, Spitalul de Arsi, Spitalul Municipal de Urgenta si Sf. Ioan.

 

Conform investigatiei publicate pe blogul Tolo.ro, unul dintre pacienti "a fost infectat in plagile de pe fata si urechi cu acinetobacter si klebsiella".

 

In cazul celui de-al doilea pacient, "in plagile de pe tot corpul a fost contaminat si infectat cu patru bacterii intraspitalicesti: pseudomonas spp, provid. spp, acinetobacter si klebsiella pneumoniae."
 

Un al treilea pacient avea in plagi si in sange 7 bacterii: acinetobacter, S. saureus, pseudomonas aeruginosa, Providencia stuartii, E. Coli, stafilococ coag., klebsiella pneumoniae.
 

Al patrulea pacient "la cinci zile de la internare a fost depistat cu trei bacterii mortale in plagi: E. clacae, pseudomonas spp si acinetobacter".
 

Un alt pacient "pe 5 noiembrie avea in rani bacteria pseudomonas spp, iar dupa patru zile i-au fost depistate alte trei bacterii: klebsiella, P Stuartii si acinetobacte".
 

Dosarul celui de-al saselea pacient arata ca, in cea de-a treia zi, s-au descoperit la analize pseudomonas spp in arsuri, iar in cea de-a saptea zi au mai aparut acinetobacter si Piocianic.
 

Toti ceilalti pacienti, din cei 13 a caror dosare au fost facute publice, au ajuns sa aiba infectii aparute dupa internarea in spital, acestea contribuind in mod decisiv la decesul lor.


Medicii care au dat dosarele jurnalistilor sustin ca au existat si alti tineri care au murit din cauza infectiilor."Acestia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infectiilor. De fapt, foarte putini dintre cei care au murit dupa o saptamana nu erau infectati!", au sustinut cadrele medicale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22