Ministrul Toader ii face pe plac lui Dragnea: sesizeaza CCR in cazul HG privind Belina

Dora Vulcan | 28.09.2017

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat joi că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională privind problema legalităţii HG-urilor emise in cazul insulei Belina, pentru care au fost puse sub invinuire de catre DNA ministrii Shhaideh si Plumb.

Pe aceeași temă

 

Anuntul lui Toader vine dupa atit Liviu Dragnea, cit si Calin Popescu Tariceanu au spus ca se  gindesc la sesizarea CCR si au contestat dreptul procurorilor DNA de  a ancheta o Hotarire de Guvern. Cei doi au folosit exact argumentele lui Toader.

 

 

Sesizarea a pornit de la Guvern, nu de la minister, a precizat Tudorel Toader, care a adăugat că sesizarea va fi redactată astăzi.

 

„Am citit și eu prin presa scrisă o afirmație absolut incorectă, care nu-mi aparține în sensul că s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de guvern ca și ordonanțe de urgență, ca și legile. E imposibil o astfel de afirmație, pentru că au regim juridic diferit. Au efecte diferite. Nu știu cine a făcut afirmația, dar vă sigur că afirmația este absolut incorectă. (...) Prin decizia precedentă (c.n. OUG13), CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie să respecte limitele legale, limitele consituționale. Știți că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG și legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniștri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanțele acelor acte normative, la palierele doi și trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanțele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată și chemată să răspundă”, a spus Tudorel Toader.

 

Tudorel Toader a precizat că Ministerul va trimite o sesizare către Curtea Constituțională pe acest subiect, iar decizia CCR „o vom respecta”. Textul sesizării va fi finalizat până luni.

 

„Dacă se pune problema unei sesizări în numele Guvernului, fiţi de acord că Ministerul Justiţiei e abilitat să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de astăzi şi zilele următoare. (...) Dacă mă întrebaţi când e gata proiectul, draftul sesizării, vă spun că în câteva zile. Probabil, până luni e gata", a declarat ministrul Justiţiei.

 

Tudorel Toader a mai spus că magistraţii Curţii Constituţionale vor decide dacă se pot ancheta hotărâri de guvern.

 

„Ne adresăm Curții Constituționale și nu Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea Constituțională verifică dacă există un conflict de natură instituțională, nu ICCJ”, a precizat ministrul.

 

 

 

Background

 

 „În virtutea imunității care însoțește actul decizional de legiferare, care, așa cum Curtea a reținut în prealabil, este aplicabilă mutatis mutandis și membrilor Guvernului, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege”, se arată în motivarea CCR din februarie 2017.

 

 

 

Înainte de propunerea lui Toader,  Sevil Shhaideh a făcut o sesizare către premierul Mihai Tudose, cerând să i se spună dacă hotărârile de guvern, la fel ca și legile și ordonanțele, au același regim în ceea ce privește analiza de oportunitate.

 

 

 

Daca premierul isi va asuma opinia ministrului, va trimite proiectul la Curtea Constitutionala, judecatorii urmand sa decida daca Hotararile de Guvern vor avea statut de act normativ, la fel ca legile si Ordonantele de Urgenta sau vor ramane cu caracterul administrativ.

 

 

 

In acest fel, ministrii nu ar mai mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.

 

 

 

Este chiar situaţia în care se află  vicepremierul Sevil Shhaideh, acuzata in prezent de DNA de abuz in serviciu comis in perioada in care era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private, sustin procurorii anticoruptie.

 

 

 

In acelasi dosar, DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectiva ministru al Mediului, care ar fi initiat Hotararea de Guvern premergatoare pentru trecerea insulei de pe Dunare din administrarea "Apelor Romane" in cea a Consiliului Judetean Teleorman.

 

 

 

Procurorii DNA spun ca, in conditiile in care Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege".

 

 

 

Potrivit procurorilor DNA, Hotărârile de Guvern intră în categoria actelor administrative și nu au putere legislativă.

 

 

 

„În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, potrivit DNA.

 

 

 În urmă cu două zile, ministrul Justiției spunea e că nu este treaba procurorilor DNA de a investiga hotărâri de guvern, acestea putând fi atacate doar în contencios administrativ, iar legalitatea lor putând fi lăsată doar la aprecierea unui judecător.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22