Pe aceeași temă
“Nu am colaborat niciodata cu Securitatea”, spune minsitrul. Mircea Dumitru a primit o decizie de necolaborare cu Securitatea in 2007, in calitate de decan al Facultatii de Filozofie, care se afla de 9 ani pe site-ul unibuc.ro. Surse din CNSAS au declarat pentru revista 22 ca in dosarul lui Mircea Dumitru nu au aparut din 2007 si pina acum date noi. Mircea Dumitru este verificat actualmente din oficiu, alaturi de ceilalti membri ai guvernului, verificare care este in derulare, potrivit unui comunicat al CNSAS.
“ Nu am fost colaborator al Securitatii, nu am facut politie politica, am adeverinta in acest sens de la CNSAS din 2007, dupa ce Consiliul a primit toate arhivele”.
Mircea Dumitru ne-a declarat ca in 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost aratat un document , “ un fel de cerere-adeziune, care nu era semnata de mina mea”.
“S-a facut o expertiza grafologica pentru a se vedea daca scrisul din acel document era al meu si rezultatul ca fost ca nu era. Dupa aceea, am primit decizia de necolaborare”, a declara Mircea Dumitru pentru revista 22.
Ministrul Educatiei spune ca nu s-a incercat nicio racolare a sa de catre vreun ofiter de Securitate si ca nu a dat note informtive. “ Nu a incercat nimeni sa ma racoleze atunci, nu m-am intilnit cu nicio persoana care sa se fi recomandat drept ofiter de Securitate”.
Mircea Dumitru crede ca acest nou scandal, prin care se incearca decredibilizarea sa, are legatura cu acitvitatatea sa la minister.
De observat ca aceste informatii au aparut in contextul in care CNATDCU va incepe verificarea tezei de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.
Verificarea lui Mircea Dumitru a fost facuta in 2007 la cererea Civic Media, iar din Consiliu facea parte Constantin Ticu Dumitrescu, fiind perioada de maxima activitate a CNSAS, cind au fost deconspirati, printre altii, Dan Voiculescu si Mona Musca.
Informatiile aparute in presa
Cotidianul Adevarul si Evenimentul zilei au scris ca Mircea Dumitru ar fi semnat un angajament cu Securitatea in octombrie 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Sub numele de cod "Negulescu", Mircea Dumitru ar fi dat informatii despre studentii romani si straini.
Adevarul citeaza surse CNSAS care sustin ca Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini sub numele de cod „Negulescu”.
Evenimentul zilei spune ca dosarul are 11 file, incepe din 1980 si se incheie in 1989.
Născut la 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din iulie 2016.
Cine este Mircea Dumitru
Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii din Bucureşti în anii 2011-2016, preşedinte al Comisiei de filosofie din CNATDCU, iar din iulie a fost desemnat la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din Cabinetul Cioloş. Este membru al Academiei Române din 2014. În perioada 2011 – 2014 a fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică.
Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.