Mişa anunţă taxa de solidaritate de 2% platita de angajator.Cica ne obliga o Directiva CE

E.b. | 19.10.2017

Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate” de 2%” aplicată angajatorilor, în funcție de fondul de salarii, a anunţat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor. El a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor si a fost discutata cu sindicatele.

Pe aceeași temă

 

”Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului. (…) Taxa o plăteşte angajatorul la fondul de salarii. (…) E o taxă ce se aplică la fondul de salariu, care nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii” – a declarat ministrul Finanțelor.

 

El a justificat decizia Coaliției prntru această taxă atât prin faptul că am fi obligați de o Directivă europeană, cât și de discuțiile cu sindicatele.

 

”Au fost foarte multe discuţii cu sindicatele care spuneau: nu va rămâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Dacă el trebuie să plătească pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problemă angajatului în sine. Lăsaţi taxe şi la nivelul angajatorului astfel încât să vă puteţi îndrepta asupra lui, să puteţi realiza ulterior nişte măsuri de coerciţie pentru a putea răspunde faţă de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. Şi am zis ok, transferăm o parte din aceste contribuţii şi la nivelul angajatorului să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat” – a explicat Ionuț Mișa.

 

Ministrul susține că România e obligată de o directivă europeană să impună și angajatorului o taxă, asta în condițiile în care România tocmai a elaborat legislația pentru transferul tuturor taxelor de la angajator la angajat.

 

”Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii. Această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă (…) Este o directiva europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă ” – susține ministrul Ionuț Mișa, fara a oferi insa niciun detaliu despre Directiva la care se refera.

 

Potrivit cursdeguvernare.ro este vorba de Directiva 80/987/CE/1980, dar documentul european se referă la cu totul altceva: la fondul de garantare a salariilor în cazul insolvenței companiilor – adică bani de care statul nu se poate atinge.

 

 

Taxa pe solidaritate a provocat nemultumirea companiilor si mediului privat, fiind perceputa ca un bir suplimentar. Acesta este motivul pentru care ”taxa de solidaritate” a fost între primele respinse de premierul Tudose, la câteva săptămâni de la preluarea mandatului: ”O putem trece la discutate și uitate” – declara în 25 iulie premierul Mihai Tudose.

 

 

 

Guvernul a mai anuntat si scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

 

În ceea ce priveşte impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000  de lei, una dintre cele mai importante promisiuni ale PSD prevazute in programul de guvernare, acesta va fi aminat pina la o data nedefinita.

 

”De anul viitor, impozitul va scădea de la 16% la 10% pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de până la 2.000 de lei nu va mai fi implementată în această perioadă şi până la sfârşitul anului. Guvernul îşi menţine, totodată, decizia de a transfera contribuţiile sociale integral de la angajator la angajat” – a declarat ministrul Ionut Misa.

 

În campania electorală PSD anunţa că impozitul pe venit va scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariaţii care au minim 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.

 

 

Miercuri dimineață a avut loc ședința coaliției PSD-ALDE, la care s-a stabilit strategia de acțiune pentru următoarele luni și măsurile pentru bugetul 2018. Liderii Liviu Dragnea și C.P. Tăriceanu au refuzat să răspundă întrebărilor referitoare la modificările de fiscalitate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22