Pe aceeași temă
UPDATE: Premierul Sorin Grindeanu a declarat sambata dupa-amiaza, dupa o intalnire cu membrii PSD Timis: "O sa vedeti miercuri, cand va fi votul pe motiunea de cenzura, cum lucrurile se vor desfasura intr-un mod absolut incredibil".
El a adaugat ca va urmari ca lucrurile sa se desfasoare normal, iar votul sa fie secret.
Sorin Grindeanu a comentat si faptul ca PSD a decis sa citeasca duminica motiunea in Parlament, cu o zi mai devreme decat era programat: "Teama, frica."
El i-a transmis lui Liviu Dragnea "Sa fie barbat politic si sa nu fuga, sa vina in fata Congresului", conform HotNews.
Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anuntat vineri noaptea ca Parlamentul va fi convocat duminica pentru a fi citita motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu.
Dupa depunerea motiunii de cenzura, ea trebuie citita in plenul comun al Parlamentului in cel mult 5 zile, iar dezbaterea si votul trebuie sa aiba loc cel tarziu la trei zile dupa aceea.
Miscarea vine dupa Victor Ponta anuntat negocieri cu colegii din PSD
Intr- o declaratie presa citita vineri noaptea, liderilor senatorilor PSD a anuntat ca Parlamentul va fi convocat duminica dupa-amiaza, in loc de luni, pentru a fi citita motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu. Simbata au fost convocati toti parlamentarii PSD pentru discutii cu Liviu Dragnea.
Miscarea aceasta vine dupa ce Victor Ponta, numit astazi de Grindeanu in functia de secretar general al guvernului, a anuntat ca incepe negocieri cu colegii din PSD ca sa-i convinga sa nu-si dea jos propriul guvern.
"O sa convocam colegii parlamentari pentru duminica si duminica, incepand cu ora 16.30, in plenul Parlamentului, se va citi motiunea de cenzura. Asta inseamna ca programul pentru ziua de duminica va fi urmatorul: incepand cu ora 15.00, vor avea loc sedintele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate si ALDE. De la 16.00 va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 sedinta de plen reunit, in care va fi citita motiunea de cenzura", a afirmat Mihai Fifor, la sediul PSD, citat news.ro.
El a spus ca PSD nu mai poate astepta si "asista impasibil" la actiunile lui Sorin Grindeanu si Victor Ponta.
"Este normal ca Parlamentul Romaniei sa reactioneze si sa putem sa repunem in ordinea normala a lucrurilor ceea ce se intampla. (...) In termenul cel mai scurt Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim", a adaugat el.
Pentru a se asigura ca parlamentarii PSD vin duminica la munca, acestia au fost convocati prin SMS.
"Dragi colegi, va rog mult sa ne mobilizam si DUMINICA (18 iunie), ora 15:00 sa facem cu totii un efort si sa ne intalnim in sedinta de grup de la CDEP, pentru semnarea motiunii de cenzura!
Grindeanu si Ponta, infierati ca pucisti
PSD transmite, vineri, ca Sorin Grindeanu si Victor Ponta nu reprezinta partidul in "tentativa de preluare prin forta a puterii executive a statului", fiind o actiune ilegala si neconstitutionala.
"PSD condamna categoric tentativa ilegala si neconstitutionala a celor doi fosti membri ai partidului, Sorin Grindeanu si Victor Ponta, de a prelua puterea executiva a statului roman.
In toate aceste actiuni ilegale, cei doi nu reprezinta Partidul Social Democrat si nu au niciun drept sa angajeze numele partidului intr-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice si constitutionale", se arata intr-un comunicat de presa al PSD.
Liderii social-democrati spun ca niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat sa intreprinda aceste actiuni ilegale, "ceea ce inseamna ca cei doi actioneaza strict in nume propriu, avand intreaga raspundere, de orice natura, pentru faptele lor".
Miscarea lui Dragnea provocata de intrarea lui Ponta in lupta
In acest mod, PSD+ALDE vor sa grabeasca pe cat posibil dezbaterea motiunii, care nu poate fi programata mai devreme de 3 zile dupa ce este citita in plen.
Tabara Dragnea-Tariceanu incearca astfel sa le lase cat mai putin timp de manevra lui Victor Ponta si Daniel Constantin, pentru a convinge parlamentari PSD si, respectiv, ALDE sa nu voteze motiunea.
Miscarea aceasta vine dupa ce Victor Ponta, care a fost numit secretar general al guvernului, a anuntat ca incepe negocieri cu colegii din PSD ca sa-i convinga sa nu-si dea jos propriul guvern.
Desi nu mai avea functii in partid, Ponta are inca multa influenta in PSD. Surse politice sustin ca fostul premier duce munca de lamurire, inca de joi, cu mai multi parlamentari PSD si pe unii i-ar fi convins deja sa nu voteze motiunea de cenzura impotriva Guvernului.
Soarta lui Grindeanu la carma Guvernului depinde, asadar, de capacitatea lui Victor Ponta, pe de o parte, si Daniel Constantin, pe de alta parte, de a convinge cat mai rapid cat mai multi parlamentari PSD, respectiv ALDE, sa nu voteze motiunea.
Pe de alta parte, Dragnea a avut vineri mai multe intilniri cu liderii UDMR pentru a-i convinge sa sustina motiunea de cenzura. Acestia insa se mentin in experctativa si isi negociaza votul la motiune de pe o pozitie de forta.
Aritmetica motiunii de cenzura
Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in plenul reunit al Parlamentului, iar PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de sustinere din partea altor grupuri.
Potrivit Constitutiei, retragerea increderii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei motiuni de cenzura in plenul reunit al Parlamentului, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. In acest caz, va fi nevoie de 116 semnatori, din totalul celor 464 de parlamentari.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, insa, posibil ca numarul exact sa scada la 232, avand in vedere ca liberalul Eugen Nicolaescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea juramantului de catre urmatorul candidat PNL de pe listele parlamentare.
In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul.
Dupa depunerea motiunii de cenzura, ea trebuie citita in plenul comun al Parlamentului in cel mult 5 zile, iar dezbaterea si votul trebuie sa aiba loc cel tarziu la trei zile dupa aceea.