Misterul taxei de solidaritate la Guvern. Nici ministrul Marius Nica nu stie cum se aplica

E.b. | 21.10.2017

Marius Nica, noul ministru al Fondurilor Europene, a fost intrebat, la Antena3, daca a inteles cum va fi aplicata noua taxa de solidaritate.

Pe aceeași temă

 

 

El a raspuns: "Nu, nu! E adevarat ca in aceste doua zile am fost zi si noapte aici la minister cu colegii. Anumite deadline-uri pe care le-am angajat fata de Comisia Europeana nu am stat sa citesc eu, personal sa ma documentez, dar din dezbaterile din mass-media si din pozitiile guvernamentale nu am inteles decat ca nu este o taxa in plus", conform HotNews.

 

Potrivit Antena3, si ministrul pentru Mediul de afaceri, Ilan Laufer, a refuzat sa explice masura, el trimitand presa, pentru explicatii, la Ministrul Finantelor.

 

Premierul Mihai Tudose l-a ironizat vineri pe ministrul Finantelor, Ionut Misa, pentru explicatiile date de acesta in legatura cu taxa de solidaritate.

 

Atunci cand a fost intrebat insa despre aceasta taxa, Tudose a dat explicatii similare cu ale lui Misa.

 

Tudose a spus, intr-o conferinta de presa la Deva, ca taxa exista in acest moment, fiind de 0,25% din venitul brut, iar Ministerul de Finante face calculele pentru ca fondul de asigurare sa ramana in suma reala la fel, schimbandu-se baza de raportare, conform Agerpres:

 

"Astazi, cand stam de vorba, aceasta taxa exista. Domnul ministru de Finante a intrat intr-o zona de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxa de solidaritate care era pusa pe cifra de afaceri. Astazi, cand stam de vorba, tot angajatorul plateste 0,25% aceasta taxa, care este si o taxa de asigurare ceruta de Uniunea Europeana si clamata si de sindicate. Ca este 0,25%, ca este... va fi un fond de asigurare, ca este 1%, aici Ministerul de Finante face calculele, fiindca, dat fiind faptul ca se schimba baza de raportare, va trebui sa ramana cifra in suma reala identica. Despre asta este vorba. Astazi, angajatorul dumneavoastra plateste 0,25%", a spus Mihai Tudose.

 

Intrebat daca a inteles explicatiile date de ministrul de Finante, Ionut Misa pe acest subiect, premierul a spus: "Acum, ca sa fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finantelor am inteles aproape ca dumneavoastra, doar ca norocul nostru este ca stim ca nu e asa".

 

"Mai spun odata, eu incerc sa vorbesc in romaneste, nu in 'finantista' domnului ministru Misa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rau la domnia sa. Astazi, repet, dumneavoastra, cand va luati salariul, angajatorul dumneavoastra plateste aceasta taxa de 0,25%. Aceasta taxa se va mentine, initial noi am spus ca (...) raman cele doua, sanatate si de pensie, s-a constatat ca mai trebuie aceasta taxa, este obligatorie, este o negociere si la nivel de Uniune Europeana si sindicatele o clameaza, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de munca. Am inteles, va ramane, ca este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finante face calculele necesare pentru ca fondul respectiv sa ramana in suma reala la fel, schimbandu-se baza de raportare", a afirmat premierul Mihai Tudose, citat de Agerpres.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22