Miting de amploare al grefierilor în Piața Victoriei pe 22 martie: Suntem angajații nimănui

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2019

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial organizează un miting pe 22 martie la care sunt așteptați peste 1.500 de oameni pentru a obține majorările salariale solicitate.

Pe aceeași temă

„Am fost aruncaţi ca o minge de ping-pong între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii, consecinţa fiind evidentă: nerezolvarea problemelor. Suntem angajaţii nimănui”, a declarat joi preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJ), Cătălin Trăistaru.

„Avem 36 de angajatori, care fie nu aplică, fie aplică neunitar legea. Ne-am săturat, vrem un singur angajator Ne-au mai rămas premierul, preşedintele şi instituţiile europene. Dar înainte să le cerem şi lor sprijinul ne-am decis să arătăm că suntem relevanţi şi fermi. De acum, sprijinul va fi cerut în stradă", a declarat liderul SNGJ Dicasterial, citat de Agerpres.

Legile succesive de salarizare au avut un efect şi mai grav: au poziţionat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiţie. Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80% din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30%", a precizat Cătălin Trăistaru.

Grefierii anunţă că începând cu aprilie vor avea loc "mitinguri în cascadă, la nivel de judeţ, în toate instanţele şi parchetele", iar în "luna mai 2019, miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate şi conex, sindicatelor din sistemul penitenciar şi din probaţiune - afiliate la Federaţia Publisind".

Mai departe, grefierii ameninţă cu declanşare conflictului colectiv de muncă în situaţia în care angajatorii nu răspund revendicărilor.

Revendicările grefierilor vizează adoptarea unui nou statut al profesiei, care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete din punctul de vedere al atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu suplimentare, iniţierea elaborării standardelor ocupaţionale şi a calificărilor profesionale corespunzătoare pentru funcţiile care compun categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi ierarhizarea funcţiilor, cu modificarea corespunzătoare a funcţiilor în C.O.R.

De asemenea, ei mai solicită înfiinţarea unei direcţii de specialitate în Ministerul Justiţiei care să reprezinte şi să gestioneze din punct de vedere salarial şi profesional cariera grefierilor, să coordoneze şi să gestioneze resursele umane similar Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Direcţiei Naţionale de Probaţiune etc., reanalizarea schemelor de personal din instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi suplimentarea acestora cu 1000 posturi la nivel naţional. Printre cerinţe se numără şi dotarea corespunzătoare a instanţelor şi parchetelor din punctul de vedere al siguranţei şi sănătăţii în muncă.

Grefierii mai cer eliminarea inechităţilor salariale la nivelul autorităţii judecătoreşti prin acordarea, în procent integral, a sporurilor cuvenite personalului auxiliar de specialitate şi conex şi exceptarea cuantumului indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă de la determinarea limitei de 30% prevăzute de art. 25 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22