Pe aceeași temă
El a explicat astazi, la sediul Bursei din Bucuresti, a careis edinta a deschis-o oficial, ca sensul acestei duble listari este tranzactionarea actiunilor Fondului “la adevărata lor valoare”. Desi nu exclude posibilitatea listarii simultane a Fondului pe cele doua piete, din Londra si din Bucuresti, Mobius spune ca cerintele pietei de capital londoneze sunt ceva mai complexe, ceea c ear putea intarsia listarea.
Intarzierea listarii Fondului Proprietatea a fost aspru criticata in ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii referitor la situatia retrocedarii prorpietatilor in Romania. “ Fondul Proprietatea încă nu a fost listat la bursă din cauza amanarilor successive, iar efectul este acela ca, nefiind tranzactionate decat pe asa numita piata gri, acţiunile au preţuri scăzute artificial”, arata raportul americanilor.
Directorul general al Fondului Proprietatea, Ionuţ Popescu a declarat recent ca preluarea gestionarii Fondului de catre Franklin Templeton va avea ca efect şi creşterea valorii acţiunilor.
Fondul Proprietatea a fost creat in urma cu cinci ani fiind considerat o soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul este bine capitalizat cu participaţii la 88 de companii.
Autoritatile de la Bucuresti nu si-au respectat promisiunile initiale de a lista Fondul în cel mai scurt timp la bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să dispune de banii lor. Ei ar fi putut vinde actiunile, sau le-ar fi putut pastra, ca sursa de castiguri viitoare. Bine gestionat, Fondul Proprietatea are mari sanse sa ofere annual dividende consistente.