Pe aceeași temă
"S-a adoptat raportul suplimentar pentru modificarea Legii 334 privind finanţarea partidelor politice. Amendamentele propuse de majoritatea parlamentară au fost aprobate, din păcate amendamentele noastre ale PNL au fost toate respinse, inclusiv cel care se referea la menţinerea textului de lege privind confiscarea, într-o formă modificată în sensul în care să se procedeze la confiscarea sumelor care sunt plătite nelegal peste sumele pe care legea le prevede, existând posibilitatea încasării lor în mod legal. În situaţia în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, aceşti bani nu mai sunt supuşi confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donaţii peste limita legală este supusă unei sancţiuni contravenţionale," a declarat Andronache, citat de Agerpres.
Intrebat daca amenda poate fi mai mică decât prejudiciul, Andronache a raspuns: "Există un cuantum prevăzut de lege. Există posibilitatea ca amenda să meargă şi până la 100 de mii de lei. În situaţia în care sumele plătite nelegal depăşeşete acest cuantum în mod evident amenda este mai mică decât cuantumul acelei sume."
Concret, amendamentul prevede abrogarea art 53 alineanul (1) din Legea finantarii, care prevede:
Art. 53
(1) În situaţiile prevăzute la art. 52 alin. (1)-(3), contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.
(2) În acelaşi mod se fac venit la bugetul de stat donaţiile acceptate de un partid politic în curs de dizolvare sau de un partid politic care acţionează în baza statutului modificat, deşi modificările nu au fost comunicate Tribunalului Bucureşti, conform prevederilor legale, sau instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului.
Motivarea acestui amendament a fost ca "Sunt indicate în mod expres cazurile în este incidentă sancţiunea complementară a confiscării."
Alte modificari prevad ca raportarea sa fie "pe intregul partid", iar raportul sa fie unul "sintetic", nu unul "detaliat".
Background
PSD schimbă legea finanțării partidelor, ca acestea să dea socoteală ”sintetic”, nu ”detaliat”
Conduși de Nicolicea, ei mai vor ca activitatea Autorității Electorale Permanente să se concentreze pe "prevenire si indrumare" si mai putin de sanctionare, scrie Hotnews.ro.
Modificările aduse de PSD:
*Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.
se va modifica:
Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.
*După articolul 59 se introduce articolul 59^1 cu următorul cuprins:
Art. 59^1.- Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie.
În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.
Proiectul de lege se afla la comisia juridica pentru un raport suplimentar, dupa ce a fost retrimis de la plen, la solicitarea PNL. Dupa ce va primi raport de la deputatii juristi, va merge la votul final in Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, va fi trimis la promulgare.
Proiectul a fost respins de Senat in septembrie anul trecut.