Modificări la Legea finanțării partidelor: Conturile de campanie nu mai pot fi poprite

Iulian Popescu | 29.02.2016

Senatul a modificat luni Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, astfel încât conturile bancare pentru campania electorală nu vor putea fi supuse executării silite, iar sediile vor putea fi închiriate pentru activități comerciale.

Pe aceeași temă

 

Legea de modificare a Legii 334/2006 a fost adoptată cu 105 voturi "pentru", trei "împotrivă" și șase "abțineri".

 

Proiectul este o inițiativă a senatorilor PSD Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea, iar proiectul va pleca spre Camera Deputaților, cameră decizională.

 

Principalele modificări:

 

Sediile partidelor vor putea fi închiriate aproape oricui

 

Una dintre modificări vizează alineatul e) al articolului 16, care prevede acum: “închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare”.

 

În noua formă, prevederea rspectivă nu mai limitează închirierea la câteva activități, ci permite închirierea pentru orice dar cu niște condiții:

“Închirierea spațiilor aflate în patrimoniu propriu, fără  aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.

 

Conturile pentru campanie nu vor mai putea fi executate

 

Potrivit unei alte modificări, indiferent câte datorii înregistrează, partidele vor avea bani de campanie, întrucât legea adoptată luni de Senat adaugă la articolul 28 un alineat care precizează: “Conturile bancare pentru campania electorală (…) au statut de afcețiune specială și nu sunt supuse executării”.

 

Eugen Nicolăescu (PNL), declara la un moment dat că nu e normal să fie executate sume venite de la bugetul de stat, referindu-se la banii pe care-i dă statul partidelor. Numai că în acele conturi se află și donațiile membrilor de partid sau simpatizanților, nu doar cei proveniți de la buget.

 

Asta înseamnă, practic, că nimeni nu va mai putea recupera datoriile pe care partidele le au.

 

Ce spunea IPP despre finanțarea partidelor

 

Ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat PSD, PNL, PDL cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, potrivit unei analize IPP realizată anul acesta.

 

"Controlul finanţării partidelor este inexistent în România, în condiţiile în care ultimele alegeri locale şi parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei şi cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar instituţia însărcinată cu verificarea acestora (Autoritatea Electorală Permanentă –n.r.) raportează, pe linie, că nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare'', susţin experţii Institutului de Politici Publice, care au analizat bilanţurile publicate de principalele partide politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la categoria datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an.

 

Situaţiile financiare ale PSD, PNL şi fostul PDL arată că, din 2012 şi până în prezent, toate partidele au încheiat fiecare an financiar cu datorii de cel puțin 10 milioane de lei.

 

Ele au înregistrat, în mod constant, în ultimii 4 ani, datorii care se ridică la peste 12 milioane de euro, sume datorate către creditori - inclusiv către bugetele publice, potrivit informaţiilor oficiale publicate de partidele politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Public.

 

În anul 2014, cheltuielile făcute de PSD au fost cu 19.978.200 de lei mai mari decât veniturile încasate, iar cele făcute de fostul PDL au depăşit cu 2.947.031 de lei veniturile declarate de liberali, potrivit IPP.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22