Pe aceeași temă
Semnatarii doresc să tragă un nou semnal de alarmă asupra asaltului pornit împotriva independenței Justiției, se menționează în textul moțiunii, intitulată "PSD — stăpânul justiției!? Chiar așa...?".
"În domeniul reformării Justiției, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacția promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societății civile, a multor instituții și organizații profesionale sau neguvernamentale și a opoziției parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat", susțin semnatarii moţiunii, conform Agerpres.
Potrivit textului, proiectul de modificare a legilor Justiției demonstrează că "pentru Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept și societății din România".
"Asistăm la o continuare a serialului 'marțea neagră', început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 și, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizați că totul este cusut cu ață albă? Se văd indicațiile prețioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteți om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică și profesională nu vă dă dreptul să vă bateți joc de realizările obținute în timp, în sistemul judiciar românesc", se menționează în document.
Inițiatorii arată că prin modificările la legile Justiției se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice, care sunt "doar un alibi de care s-a folosit PSD". "Sub acest paravan se ascunde intenția meschină a PSD, se ascunde scopul ultim urmărit, acela de a deține controlul asupra procurorilor și judecătorilor!", mai susțin semnatarii moțiunii.
"Lipsă de respect față de ordinea constituțională"
PNL și USR critică, în moțiune, modificările propuse de ministrul Justiției, printre care numirea unui al doilea vicepreședinte la Înalta Curte, modalitatea de numire a procurorilor șefi, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției—, despre care spun că dovedesc o lipsă de respect față de ordinea constituțională și că încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executivă și judecătorească, în cadrul democrației constituționale.
"Prioritățile ministrului și ale PSD-ALDE sunt: controlul politic asupra corpului magistraților, prin Inspecția Judiciară, care va fi parte componentă a Ministerului de Justiție, activitatea Inspecției va fi pe deplin controlată, fiind reglementată prin Ordin de ministru; controlul politic asupra parchetelor, astfel încât propunerile de numire în funcțiile de conducere, și anume procurorul general și procurorii șefi DNA și DIICOT, precum și adjuncții acestora, să fie făcute de către Ministrul de Justiție", menționează inițiatorii.
Semnatarii i-au solicitat ministrului Justiției să nu promoveze modificările la legile Justiției în forma actuală.
"Mocirla intereselor politicianiste!"
"Noi, semnatarii acestei moțiuni simple, în așteptarea gestului de responsabilitate și onoare, așteptând manifestarea dumneavoastră de voință potrivită atât cu interesele sociale generale, cât și cu interesele persoanei dumneavoastră, vă solicităm următoarele: Devoalați agenda ascunsă a acestei inițiative legislative privind modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Nu promovați, în forma actuală, acest proiect de lege și rezumați-vă doar la acele aspecte care vor sprijini Justiția și nu o vor îngropa în mocirla intereselor politicianiste! Delimitați-vă, aici, în plenul Camerei Deputaților, de această acțiune toxică a adevăraților autori morali, liderii PSD-ALDE, și dejucați-le planul de a îngenunchea sistemul de justiție din România. În caz contrar, veți fi complicele lor și veți completa galeria miniștrilor de Justiție din Guvernările PSD care au dat o palmă grea și dureroasă acestui sistem atunci când i-au condus destinele. Nu puneți 'chingile roșii' pe sistemul judiciar și contribuiți la întărirea, nu la aservirea lui", se mai menționează în moțiune.