Pe aceeași temă
PNL a depus marţea trecută, la Senat, moţiunea simplă prin care critică „politica falimentară” a Guvernului şi cere demisia lui Ionuţ Mişa din funcţia de ministru al Finanţelor. Moţiunea este semnată şi de senatorii USR şi PMP, conform Digi24.
„Scumpirile la combustibili, electricitate, gaze şi credite nu au nevoie de traducere în limba română din «finanţista» domnului ministru Mişa. Se văd cu ochiul liber, se simt la buzunar. Actuala putere de stânga din ţara noastră a reuşit, în doar zece luni, să ciuruiască bugetul României prin cheltuieli populiste, să omoare investiţiile şi să scoată România cu un picior afară din Uniunea Europeană pe seama depăşirii angajamentelor legate de deficitul bugetar”, se arată în moţiunea simplă redactată de PNL şi semnată şi de USR şi PMP.
Liberalii arată că implementarea programului de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile a creat dezechilibre economice greu de surmontat, iar creşterea economică, bazată în totalitate pe consum, şi-a arătat deja costurile.
Semnatarii moţiunii denunţă haosul fiscal generat de guvernele PSD - ALDE, creşterea cheltuielilor structurale cu salarii, fără creşteri de productivitate, micşorarea investiţiilor publice, scăderea încasărilor fiscale, deficitul bugetar scăpat de sub control, creşterea inflaţiei, reacţiile negative ale investitorilor, spolierea comapniilor de stat şi atacurile la adresa multinaţionalelor şi bancilor.
„Practica falimentară a PSD-ALDE nu poate fi întreruptă decât în două feluri: printr-o acţiune politică coerentă a actualei opoziţii, care să sancţioneze comportamentul guvernului în domeniul financiar; sau printr-o criză economică şi financiară inevitabilă în asemenea condiţii, care ar cutremura România din temelii. Prin prezenta moţiune, vă propunem prima variantă, pe cea responsabilă, prin care încă s-ar mai putea corecta erori ale actualei puteri”, mai scriu liberalii în moţiunea simplă.
Semnatarii documentului solicită prim-ministrului Mihai Tudose un set de opt măsuri, printre care demiterea lui Ionuţ Mişa din funcţia de ministru al Finanţelor, reducerea deficitului bugetar, stabilitate şi predictibilitate fiscală, protejarea întreprinderilor şi capitalului românesc, reducerea impozitelor pe forţa de muncă, încurajarea investiţiilor directe, reducerea cheltuielilor cu salarii şi asistenţă socială şi demararea unor proiecte importantede investiţii publice finanţate din bugetul de stat si din bugetul comunitar.