Monica Macovei: Dacă procurorul general devine membru CSAT, se încalcă separația puterilor

Iulian Popescu | 24.02.2016

Dacă procurorul general al României devine membru de drept al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, așa cum a cerut Parchetul General, încalcă principiul separației puterilor în stat și există riscul apariției unor presiuni privind anchetele în curs, explică Monica Macovei.

Pe aceeași temă

 

Vă prezentăm comunicatul Monicăi Macovei în care sunt explicate riscurile numirii procurorului general al României în CSAT:

 

“Prezența procurorului general în CSAT este o eroare și încalcă principiul constituțional al separației puterilor în stat

Prezența permanentă a Procurorului general în cadrul CSAT, unde se întâlnesc politicienii — președinte, prim-ministru, miniștri — este expusă riscului apariției unor sugestii sau chiar a unor posibile presiuni privind anchetele în curs. Nu ar fi exclusă nici situația ca Procurorul general să primească sugestii privind începerea unor dosare penale.

În prezent, Procurorul general poate fi invitat la ședințele CSAT atunci când se discută chestiuni privind starea de criminalitate în România și capacitatea Ministerului Public de a reduce criminalitatea și de a proteja cetățenii, dar calitatea de membru permanent în CSAT este neconstituțională.

Vremea Năstase-Stănoiu-Amărie, când dosarele penale se discutau și se stabileau la sediul PSD, trebuie îngropată definitiv, și nu mutată la sediul CSAT.”

 

Ministerul Public a anuntat intr-un comunicat transmis astazi ca a transmis ministerului Justiei o propunere privind includerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in CSAT ca membru.

 

"Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Conducerea Ministerului Public a transmis ministrului Justiţiei propunerea de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în sensul includerii ca membru de drept al acestei instituții și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

S-a considerat că participarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în CSAT, în calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta în fapt același argument constituțional – a participării unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecătorească) în actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executivă) - ca manifestare a echilibrului puterilor în stat și fără a încălca principiul separației suple a puterilor.

Motivul unei asemenea participări este legitim, necesar și proporțional cu scopul existenței de facto a CSAT.

S-a apreciat, totodată, că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reprezentantul de drept al Ministerului Public în raporturile cu celelalte instituții ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atât proiectiv, cât și operativ, în arhitectura de apărare și securitate națională a României."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22