Monica Macovei, in cadrul dezbaterii din PE privind situatia politica de la Bucuresti: Romanii nu au nicio vina ca au un premier care dispretuieste Justitia si se ascunde in spatele imunitatii parlamentare

T.d. | 25.06.2015

Pe aceeași temă

Actiunile premierului Victor Ponta afecteaza imaginea si increderea Romaniei in Uniunea Europeana, a afirmat joi Monica Macovei in cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind situatia politica de la Bucuresti.

In opt iunie, liderul grupului popularilor din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut discutarea situatiei premierului Victor Ponta – urmarit penal de DNA – in Legislativul de la Bruxelles.

"Situatia din Romania este ingrijoratoare. Este inacceptabil ca PSD vrea sa blocheze cercetarile. Directia Nationala Anticoruptie trebuie lasata sa investigheze spre a aduce lumina in cazul acuzatiilor grave aduse lui Ponta", a declarat Manfred Weber, la acel moment.

Astazi, scandalul care il are in centru pe premierul social-democrat al Romaniei a fost supus unei dezbateri in Comisia pentru Libertati Civile si Justitie (LIBE) din PE.

Alaturi de situatia lui Ponta, europarlamentarii au analizat si controversa din jurul incercarilor repetate de modificare a legislatiei penale pe care Parlamentul de la Bucuresti le promoveaza.

Monica Macovei a fost unul dintre europarlamentarii romani care si-au expus punctul de vedere in Parlamentul European.

Rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare arata aceeasi situatie de cand Guvernul Ponta e la putere: nu exista vointa politica pentru combaterea coruptiei, a sustinut europarlamentarul roman in Legislativul European.

“Am ajuns astăzi să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că prim-ministrul Ponta și majoritatea sa parlamentară atacă justiția, atacă instituțiile statului din justiție și vor să schimbe Codul penal și Codul de procedură penală, așa, dintr-o dată, rapid, numai prin modificări care împiedică desfășurarea anchetelor”, a afirmat Macovei in Comisia LIBE
 

  • Citeste interventia completa a Monica Macovei in Comisia LIBE din Parlamentul European: (sursa: Macovei/Facebook)

Toate rapoartele MCV spun același lucru de când Guvernul Ponta este la putere: că nu există voință politică pentru a combate corupția.

România suferă deja - ca imagine și încredere – din cauza acțiunilor prim-ministrului Ponta și ale majorității parlamentare.

România și românii nu au nicio vină că au un prim-ministru acuzat de infracțiuni, de fapte penale, inclusiv de corupție, care nu demisionează, care a plecat în Turcia să se opereze la genunchi și s-a declarat “în incapacitate” de a conduce Guvernul.

România și românii nu au nicio vină că au un prim-ministru care disprețuiește Justiția și care se ascunde în spatele imunității parlamentare.

Am ajuns astăzi să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că prim-ministrul Ponta și majoritatea sa parlamentară atacă justiția, atacă instituțiile statului din justiție și vor să schimbe Codul penal și Codul de procedură penală, așa, dintr-o dată, rapid, numai prin modificări care împiedică desfășurarea anchetelor.

Ați spus că evaluați România pentru că MCV este, e adevărat, în portofoliul dumneavoastră (a vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent la dezbatere, n.n.) și că nu s-a ajuns la punctul de ireversibilitate.

În toate rapoartele Comisiei, din toți anii aceștia, se spune foarte clar același lucru: instituțiile își fac treaba, judecătorii și procurorii, dar partea a doua – cu voința politică de a lupta împotriva corupției – este o mare problemă. Nu există voință politică a majorității parlamentare. Și asta din vara lui 2012, aceste rapoarte, dacă le citiți – 2012, 2013, 2014, să vedem ce ne aduce 2015 -, spun același lucru, de când Guvernul Ponta și ceilalți, coaliția lui, sunt la putere: că nu există voință politică.

Deci, aici este problema de ireversibilitate. Altfel, din punctul de vedere al instituțiilor este ireversibilitate. Aș vrea să știu dacă împărtășiți această idee, fiindcă ați spus doar că nu s-a ajuns la “the point of no return”. Eu vă spun ce scrie în rapoartele Comisiei de până acum.

Mai departe, pe lângă atitudinea Parlamentului de a refuza ridicarea imunității parlamentare și în cazul prim-ministrului și în alte cazuri ale unor prieteni ai prim-ministrului sau ale unor deputați din Partidul Social Democrat, mai este problema acestor proiecte de lege.

Dar, revenind la ridicarea imunității, pentru că s-a spus aici că, sigur, este o problemă națională, aș vrea să reamintesc un alt citat din MCV, în care Comisia Europeană spune că din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri și că este inacceptabil să existe oameni trimiși în judecată sau cu probleme penale.

Și așa este: într-un Guvern trebuie să fie cei mai integri. Atunci, din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea.

Aș vrea să mă refer la criteriile de la Copenhaga și să trec la aceste proiecte de lege, pe care ați spus că le-ați oprit pentru a nu fi adoptate.

Sunt 23 de proiecte, ieri erau 23 de proiecte care modificau Codul penal și Codul de procedură penală. Dintr-o dată. Ele sunt Coduri noi, în mod normal, după câțiva ani de zile de aplicare, vezi ce probleme au și dacă trebuie sau nu să sufere modificări. Dintr-o dată însă, parlamentarii – pentru că sunt inițiative parlamentare, toate venite din partea puterii, adică a PSD și a celorlați care formează coaliția, toate încearcă să oprească investigațiile.

Sunt 23 de proiecte, prin care, de exemplu, se reduce dramatic posibilitatea de a organiza flagranturi, se stabilește un termen de 6 luni pentru denunțuri, pentru cel care a dat mită – nu știu de ce nu 8 luni sau 9 luni –, de fapt, se încearcă să se reducă prescripția, se reduce și prescripția. Se atacă puterea judecătorească prin faptul că se consideră că, de exemplu, dacă un procuror nu termină un dosar în 2 ani, este abuz de putere al organelor judiciare și este o infracțiune. Deci, independența justiției este în pericol și, repet, sunt 23 de proiecte. Nu sunt oprite, au dat termen în vară, în mijlocul lui iulie”, a spus europarlamentarul roman.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22