Monica Macovei: Mecanismul de Cooperare si Verificare trebuie SA CONTINUE pana cand reformele sunt IREVERSIBILE. Raportul arata faptul ca Parlamentul APARA CORUPTII

T.d. | 28.01.2015

Pe aceeași temă

Europarlamentarul Monica Macovei afirma ca raportul Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) indica faptul ca Parlamentul “apara coruptii, incompatibilii si alti demnitari anchetati penal”. CE a publicat, miercuri, raportul MCV. Documentul contine aprecieri pentru sistemul judiciar romanesc, insa critica Parlamentul.

Macovei subliniaza ca “Avocatul Poporului nu a acționat în interesul oamenilor” si cere transparenta si competenta in numirea noului sef al DIICOT.


Comunicatul integral:

“Raportul MCV de astăzi confirmă că acest mecanism european trebuie să continue până când reformele din justiție și anticorupție sunt ireversibile. Asta vor și românii.

Raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, publicat astăzi, indică puncte slabe în funcționarea justiției și faptul că Parlamentul apără corupții, incompatibilii și alți demnitari anchetați penal.

1. Parlamentul nu a soluționat rapid cererile procurorilor de ridicare a imunității politicienilor. Tot Parlamentul a întârziat foarte mult încetarea mandatelor pentru parlamentarii incompatibili și nu a aplicat deciziile Curții Constituționale.

2. Avocatul Poporului nu a acționat în interesul oamenilor și nu a contestat ordonanțe de urgență la Curtea Constituțională, deși acestea erau evident neconstituționale.

3. Numirea noului șef la DIICOT trebuie să se facă printr-o procedură transparentă de selecție, iar noul șef trebuie să fie o persoană competentă.

4. Practica judiciară neunitară din instanțele judecătorești din România indică inconsecvență. Această bilă neagră este în curtea CSM. Așa cum atrag atenția încă din 2005, atâta vreme cât practica judiciară nu este unitară, românii nu vor avea încredere în justiție, pentru că justiția trebuie să fie predictibilă, și nu o loterie.

5. Comisia Europeană atrage atenția Guvernului României că fenomenul corupției generalizate “impune o abordare mai sistematică”; cu alte cuvinte, corupția generalizată trebuie combătută sistemic, pentru că aceasta creează o realitate paralelă și strâmbă, ca în oglinzile în care imaginea, respectiv realitatea, este deformată.

Toate aceste critici din raportul MCV sunt reale și românii le simt pe pielea lor în fiecare zi. Iar buzunarele lor sunt golite de politicieni corupți care îi fură și îi mint.

Un politician responsabil nu poate avea decât obiectivul rezolvării acestor probleme grave și al respectării promisiunilor pe care România le-a făcut în 2007 când a intrat în Uniunea Europeană.

De aceea, ridicarea MCV nu poate fi un obiectiv politic în sine, cum a spus, de altfel, astăzi și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunțând că monitorizarea europeană va continua”, arata Monica Macovei, intr-o postare pe Facebook.
 

Legislativul de la Bucuresti, criticat in raportul MCV

Comisia Europeana precizeaza, in raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitia romaneasca, adoptat miercuri, ca Romania a facut progrese in justitie si in privinta luptei anticoruptie desi Parlamenul este inca reticent in fata deciziilor justitiei si nu respecta cererile acesteia. Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a declarat ca Romania ar trebui sa nu iasa din MCV, deoarece acest mecanism se bucura de increderea si sustinerea populatiei romanesti.

O purtatoare de cuvant a Comisiei a precizat miercuri ca raportul MCV a fost adoptat.  "Persista un sentiment clar ca progresele realizate trebuie consolidate si construite pe baze si mai sigure. Desi punerea in aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala) a demonstrat colaborarea pragmatica si productiva dintre guvern si sistemul judiciar, un an mai tarziu, multe chestiuni legislative raman nesolutionate", se arata in raportul MCV, potrivit unui comunicat emis miercuri de Comisie.

Parlamentul Romaniei pare sa fie cea mai criticata institutie romaneasca in raportul Comisiei.

"Deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe orice alti cetateni par sa fie in continuare lipsite de criterii obiective si de un calendar fiabil. Au existat, de asemenea, cazuri in care Parlamentul a dat dovada de reticenta in a aplica hotararile judecatoresti definitive sau deciziile Curtii Constitutionale", considera executivul comunitar. 

In schimb, Raportul MCV remarca si progresele recente realizate de Romania in justitie si lupta anticoruptie. "Aceasta evaluare evidentiaza o serie de domenii in care s-au inregistrat progrese in mod constant, fapt care indica durabilitatea acestora. Actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de autoritatile cu responsabilitati in materie de integritate in vederea combaterii coruptiei la nivel inalt si-au mentinut o dinamica remarcabila. Acest lucru s-a reflectat in cresterea increderii romanilor in sistemul judiciar in general si in urmarirea penala a actelor de coruptie, in special", afirma Comisia Europeana.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22