Pe aceeași temă
“Tiberiu Nițu trebuie să demisioneze pentru că nu mai poate conduce și reprezenta procurorii din România, cât timp numele lui este prezent într-un dosar DNA ca fiind beneficiarul unui „folos necuvenit”, adică a încălcat legea. Dacă domnul Nițu nu înțelege gravitatea situației și nu își dă demisia, atunci îi solicit ministrului Justiției să declanșeze procedura de revocare din funcție, potrivit legii, iar președintele Iohannis să o finalizeze cu decizie de revocare”, afirmă europarlamentarul.
Macovei spune că “abținerea” lui Nițu de la declarații și de la soluționarea cererii DNA privind începerea urmăririi penale față de Oprea nu e suficientă. În aceste condiții, demisia procurorului general devine “absolut necesară”.
Cererea de urmărire penală față de fostul vicepremier Gabriel Oprea a primit și o primă reacție de la Parchetul General. Procurorul general se abține de la soluționarea cererii, aceasta urmând a fi soluționată de prim adjunctul său.
“Având în vedere obligaţia de rezervă specifică magistraţilor şi consecvent poziţiei adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluţionare, domnul Tiberiu Mihail Niţu – procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că nu este oportun să facă nici un fel de declaraţii în ceea ce priveşte aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Totodată, procurorul general doreşte să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenţei, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz.
În considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a abținut de la soluționarea solicitării Direcției Naționale Anticorupție, aceasta urmând a fi soluţionată de prim adjunctul procurorului general”, transmite Parchetul general, într-un comunicat.
Punctul 2 din comunicatul DNA, la care face referire Parchetul, îl vizează în mod direct pe procurorul general Tiberiu Nițu, despre care procurorii anticorupție spun că a beneficiat ilegal de escortă a poliției în deplasările făcute.
Ulterior, solicitarea privind începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea a fost trimisă la Senat, după ce a fost semnată de adjunctul procurorului general, Codruț Olaru. Inițial, solicitarea trebuia semnată de prim-adjunctul procurorului general, însă Bogdan Licu a anunțat că se abține. Asta în condițiile în care Oprea i-a fost coordinator de doctorat lui Licu, arată Digi24.