Monica Macovei: UDMR propune modificarea Codului Penal, astfel incat demnitarii sa nu mai poata fi anchetati pentru coruptie si pune piedici aderarii la Schengen

Fara Autor | 24.02.2012

Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirma, pe blogul personal, ca UDMR incetineste procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, prin propunerile de modificare a Codului Penal, astfel incat demnitarii sa nu mai poata fi anchetati pentru infractiuni de coruptie.

Pe aceeași temă

Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirma, pe blogul personal, ca UDMR incetineste procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, prin propunerile de modificare a Codului Penal, astfel incat demnitarii sa nu mai poata fi anchetati pentru infractiuni de coruptie.

"Suntem pe ultima suta de metri pentru a convinge Europa ca anticoruptia functioneaza in Romania, mai ales la nivel inalt, adica al politicienilor, ca suntem un stat de drept in care legea se aplica egal si pentru omul de rand si pentru politicieni, ca si politicienii pot face inchisoare. Ca sa dobandim increderea Statelor Membre ale Uniunii pentru a intra demni in spatiul Schengen. DNA, DIICOT si ANI isi fac datoria, ancheteaza, verifica, trimit in judecata politicieni, iar judecatorii au inceput sa dea pedepse pe masura faptelor.

Doi parlamentari UDMR (si cine o mai fi in spatele lor) pun insa piedici grosolane, care ne pot costa pe toti cei care vrem in Schengen si care vrem sa traim intr-o tara normala, a noastra si nu a “lor”, in care, daca avem coruptie politica, sa avem si politicieni la inchisoare (desigur, prin judecati drepte, rapide si pe baza de probe)"
, scrie Monica Macovei.

"(1) Propunerea depusa in Parlament pentru a modifica Codul Penal, astfel incat parlamentarii, ministrii, primarii etc. sa fie eliminati din definitia “functionarilor publici” si practic sa nu poata fi anchetati si pedepsiti penal pentru luare de mita, trafic de influenta, conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare etc.  Ieri, la postul Realitatea TV, am auzit un reprezentant al UDMR spunind ca “luarea de mita nu poate fi comisa de un parlamentar” (!).

(2) A doua propunere apartine deputatului Mate Andras Levente, care doreste ca infractiunea de  “conflict de interese” sa fie de facto dezincriminata. Face asta prin propunerea de a adauga cuvantul “nejustificat” la folosul material obtinut in urma unui act facut in conflict de interese.  In propunerea deputatului Levente, textul ar suna asa: “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial nejustificat, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin panas la gradul II inclusiv, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.  De exemplu, daca la licitatia facuta de un primar castiga firma lui, a sotiei sau a unei rude, folosul patrimonial nu poate fi „justificat” ori „nejustificat”, el este un folos patrimonial si atat, constituind un element al infractiunii de conflict de interese (este de fapt scopul infractiunii).  Un astfel de folos patrimonial (in bani) nu este niciodata „justificat”. Deputatul Levente propune si o alta modificare la definitia infractiunii de conflict de interese, reducand aria persoanelor care beneficiaza de folosul patrimonial, reducand astfel sfera de aplicare a infractiunii de conflict de interese"
, mai scrie Macovei.

Macovei notează si ca un reprezentant al UDMR a spus, intr-o emisiune televizata, ca "luarea de mita nu poate fi comisa de un parlamentar".

"Ba da, si parlamentarii pot lua mita sau comite trafic de influenta, pentru a modifica legi, a angaja persoane, a “rezolva contracte’ si multe altele.  La fel si ministrii, si ei pot lua mita, dupa cum am vazut in atatea cazuri. Oricine exercita puterea publica poate lua sau da mita, poate face trafic de influenta, asta de cand lumea", subliniază Monica Macovei.

Aceasta precizează că deputatul Marton Arpad a propus eliminarea din definiţia "funcţionarului public" a persoanelor care "exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură"
, adică eliminarea art. 175 litera b din noul Cod Penal.

"Acestia ar fi mai presus de lege, violand egalitatea in fata legii.  Reamintesc ca una din cerintele intrarii Romaniei in UE a fost lupta impotriva coruptiei politice; sa stie si UDMR, coruptia politica este coruptia comisa de politicieni", a punctat Monica Macovei.

Europarlamentarul menţionează ca a UDMR repeta de cate ori are ocazia ca nu "tradeaza niciodata", dar sa nu tradeze interesul Romaniei de a fi un stat de drept.

"Cum raspund acesti parlamentari UDMR in fata poporului roman, inclusiv in fata electoratului propriu ? Sunt convinsa ca nici romanilor si nici maghiarilor nu le place ca politicienii sa fie mai putin egali cu restul oamenilor si sa scape de raspunderea penala.

Liderii UDMR repeta de cate ori au ocazia ca ei sunt “un partener de incredere”, ca “nu tradeaza niciodata”. Asa sa fie, dar sa nu tradeze interesul Romaniei de a fi un stat de drept. Mie mi se pare ca asta fac, dar poate ma insel. Astept dezmintiri, in primul rand prin retragerea rapida a celor doua propuneri si scuze publice fata de opinia publica"
, concluzioneaza Macovei.
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22