Moscova continua sa fie preocupata de sistemul american antiracheta din Europa si anunta un raspuns adecvat

T.d. | 21.07.2015

Pe aceeași temă

Moscova continua sa critice sistemul antiracheta pe care americanii il vor amplasa in Europa. Pentru directorului Institutului de cercetare din Ministerul rus al Apararii, intentia Washingtonului de a disloca elemente antiracheta in Romania si Polonia este perceputa drept o amenintare de catre Kremlin.

Nu este prima data in care inalti oficiali rusi critica deschis planul SUA de a instala un sistem antiracheta in mai multe state central si est-europene. De aceasta data, a venit randul directorului Institutului de cercetare din Ministerul rus al Apararii sa exprime nemultumirea Moscovei.

Colonelul Oleg Pusni a subliniat intentia Washingtonului de a dezvolta noi sisteme antiracheta in urmatorii ani, fapt ce reprezinta o amenintare pentru statul rus.

Da, credem ca vor aparea noi sisteme de tip SM-3 care vor fi o amenintare pentru Rusia. Testele efectuate anul acesta cu sisteme SM-3 au generat preocupare”, a spus Pusni, potrivit Sputnik, citata de Gandul.

Oficialul rus a mai spus ca Moscova va dezolva un raspuns adecvat la intentiile militare americane de pe continentul european.

Pana in 2020, ne asteptam ca 48-49 de nave militare americane sa fie modernizate pentru a fi folosite la sistemul antibalistic. Americanii au anuntat clar aceste planuri”, a mai aratat Pusni.
 

Rusii vor anularea scutului, dupa acordul in dosarul iranian

Cel mai recent apel facut de Federatia Rusa pentru renuntarea la sistemul antiracheta din Europa Centrala si de Est a fost transmis la mijlocul acestei luni, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov.

Ca urmare a semnarii unui acord in dosarul nuclear Iranian, Lavrov si-a exprimat speranta ca americanii isi vor respecta promisiunea potrivit careia nu vor dezvolta scutul daca va fi atins un compromis cu Teheranul.

"Cu totii ne amintim ca in aprilie 2009 la Praga presedintele Barack Obama a afirmat ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european al sistemului de aparare antiracheta va disparea", a declarat Lavrov.

In replica, atat americanii cat si statele europene implicate in proiect au declarat in repetate randuri ca scutul are un caracter strict defensiv si nu este indreptat impotriva Rusiei.

SUA au amplasat in Romania o parte a sistemului. La Deveselu, in judetul Olt, vor fi amplasate un radar fix de ultima generatie si un sistem de lansare al rachetelor, ce au rolul de a intercepta si distruge alte rachete lansate de inamic. O alta baza americana cu elemente ale scutului se afla in Polonia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22