Pe aceeași temă
În moțiunea intitulată „Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader”, Opoziția cere „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.
Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi a statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”, arată Agerpres.
Liberalii arata in textul motiunii depuse miercuri la Senat ca "imixtiunea in infaptuirea justitiei" se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti.
"Greseala este omeneasca, dar a persista in greseala este diabolic. Iata de ce grupul parlamentar al PNL va solicita incetarea de urgenta a imixtiunii in infaptuirea justitiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti", potrivit motiunii.
Ei il mai acuza pe ministrul Justitiei ca ministerul sau nu a solutionat problema supraaglomerariii din penitenciare.
"Mai mult de atat, domnule ministru, v-ati abatut si de la dispozitiile institutiilor europene. Va reamintim ca Romania a fost condamnata la CEDO in aproximativ 800 de cauze, urmare a conditiilor din penitenciare.
Domnule ministru, v-ati asumat un calendar de masuri in acest sens (CALENDARUL DE MASURI 2018-2024 pentru solutionarea supraaglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, in executarea Hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineinteles ca l-ati incalcat, avand in vedere ca nu ati solutionat problema supraaglomerarii.
Initiatorii mai sustin ca Romania va fi din nou criticata de Comisia de la Venetia, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificarile aduse legilor justitiei prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 7/2019.
"De asemenea, nicaieri in acest raport nu am vazut scris ce era mai important: ca, timp de doi ani, pentru ca PSD isi doreste articole de lege prin care sa isi asigure controlul asupra justitiei, i-ati fost partas. Sunteti la fel de vinovat ca si PSD ca Romania ultimilor doi ani a capatat vizibilitate in spatiul european, si nu numai, doar pentru lupta apriga care se da intre cei care tintesc subjugarea justitiei si tabara celor care isi doresc o justitie corecta, dreapta, impartiala si independenta.
Nu aveti ce aduce in apararea dumneavoastra, pentru ca faptele exista. Ne referim la cele mai recente inovatii si sunt mai mult decat suficiente pentru a ilustra vinovatia dumneavoastra: OUG privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar si pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistratilor, a legii 304 privind organizarea judiciara si a legii 317 privind CSM, ati permis modificari abuzive si absurde la legile justitiei si la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de catre Comisia Europeana, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justitiei mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar", conform sursei mentionate.