Moțiunea are șanse să treacă: UDMR nu-l mai sprijină pe Toader, PSD îl atacă. Ce urmează?

Laurentiu Gheorghe | 06.03.2019

Deputații vor vota miercuri moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader. PSD a adoptat o poziție ambiguă, respingând moțiunea dar atacându-l pe Toader.

Pe aceeași temă

În timpul dezbaterilor de marți, au surprins criticile acide venite din partea deputatului PSD Florin Iordache, care l-a somat pe Toader să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi pentru revizuirea sentinţelor date de completurile de 5 judecători şi a precizat că, în PSD, atunci când ai greşit demisionezi sau eşti remaniat.

ALDE: Unul dintre cei mai buni miniștri

ALDE în schimb, a anunțat că îl va sprijini în continuare pe Tudorel Toader, „unul dintre cei mai buni din Guvernul coaliției PSD-ALDE”, după a declarat marți deputata Steluța Cătinicioiu. Deputații ALDE resping în bloc, atât acuzațiile aduse de PSD ministrului Justiției, cât și textul moțiunii de cenzură depusă de Opoziție „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

Hunor: OUG 7 nu e rațională

Într-o mișcare fără precedent de la preluarea puterii de coaliția PSD-ALDE, liderul UDMR, Kelemen Hunor, ia distanță și anunță că deputații maghiari nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple. Este prima dată când UDMR lasă coaliția să se descurce cu propriile forțe în fața unei moțiuni de cenzură.

Chiar dacă moțiunea va trece, Tudorel Toader nu este automat demis. Însă viitorul său stă în mâna premierului Viorica Dăncilă, implicit a lui Liviu Dragnea, care poate să ceară remanierea acestuia.

PSD-ul folosește moțiunea ca un element de șantaj asupra lui Toader pentru a-l determina să adopte cât mai rapid ordonanțele de urgență pe care i le cere partidul, și pentru care ministrul Justiției evită să-și asume răspunderea. Surse social-democrate spun că în sală vor fi puțini membri PSD care să respingă moțiunea, astfel încât nici să nu pară că PSD îl sabotează pe cel pe care Tăriceanu și l-a asumat oficial, susținându-l necondiționat.

Kelemen Hunor a declarat, marți, că UDMR îl va sancționa pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la votul de miercuri al moțiunii, pentru că ordonanța care modifică legile justiției nu e una rațională. Asta, deși formațiunea nu este de acord cu moțiunea simplă împotriva lui Tudorel Toader.

Noi când am susținut acele modificări la organizarea sistemului judiciar am susținut un principiu sănătos, o idee bună și am făcut cu toată convingerea. Ministrul Justiției nu a venit în Parlament, nu a avut nicio poziție. Să ne trezim acum trei săptămâni că Guvernul schimbă tot ce am făcut noi. Nu mai e așa cum am știut că e, principiul nu mai este valabil. Astăzi vedem că iarăși a fost schimbată OUG 7. Nu putem să fim luați așa de pe o zi pe alta să părem că am vorbit degeaba, că am lucrat degeaba”, a afirmat Kelemen Hunor, marți la TVR 1, potrivit Mediafax.

„OUG pe justiție nu e rațională și iată dovadă au dat OUG, de aceea nu îl vom susține pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineață o ședință de grup, dar nu îl vom susține pe domul Toader în aceste condiții. Sigur în moțiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce privește OUG nu avem niciun argument rațional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziția ministrului și vom sancționa prin vot”, a completat liderul UDMR.

Marți, Tudorel Toader a ajuns la dezbaterea din plen imediat după ședința de Guvern unde a OUG 7 a fost modificată.

Guvernul a adoptat, marți, proiectul pentru modificarea OUG 7 pe Legile justiției, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Tudorel Toader a anunțat că efectuat cinci modificări, între care se numără și cele privind delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor și posibilitatea ca un judecător să candideze la șefia parchetelor.

Iordache: Când ai greșit îți dai demisia sau ești remaniat

„OUG 7 - sunt chestiuni care pot fi criticate. E vorba de articolul care vizează separarea carierelor. Dle ministru, cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câştigat în Parlament. Dvs aţi venit şi ne-aţi prezentat un proiect şi apoi aţi trimis-o tot timpul pe dna secretar Mariana Moţ. Cred că un lucru câştigat al legii 303 este tocmai separarea carierelor. (...) Şi pot să înţeleg protestul pe care judecătorii l-au avut atunci când ați venit dvs. cu articolul 54”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

„Eu şi colegii mei din PSD am luat voturi să fim la putere şi să îndeplinim ceea ce am promis. Noi am promis o justiţie în slujba cetăţeanului, o justiţie astfel încât să nu mai existe abuzuri în justiţie, dle ministru. Cred că dvs şi noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile în care am stabilit că cel puţin articolele declarate constituționale privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi decizia cu completurile de 5. Aveţi obligaţia dle ministru să ne spuneţi când daţi această ordonanţă”, a afirmat Iordache.

„Anumite clarificări trebuie făcute, pentru că dle ministru am înţeles că tot ceea ce s-a făcut bine aţi făcut dvs., iar ceea ce s-a făcut rău s-a făcut în Parlament. (...) Dle ministru, nu întâmplător putem asculta şi opoziţia, că în luările de cuvânt şi ei au spus lucruri bune. Luaţi exemplul dnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Prin consultare şi cu aşezarea la masă a tuturor putem avea nişte legi mai bune, dle ministru. (...) Şi în încheiere, stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. în PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a mai declarat Florin Iordache.

Toader: Nu am cerut să fiu ministru

Contrele au devenit și mai aspre marți seară, când la Antena 3, Toader i-a amintit lui Robert Cazanciuc, președinte al comisiei juridice din Senat și fost ministru în guvernul Ponta că „Nu am cerut eu să fiu ministru” și a avut o atitudune sfidătoare față de toți ce-i aflați în platoul televiziunii afiliate PSD.

"Eu înţeleg (...) că dincolo de ceea ce spunem, gândim şi alte lucruri. Dincolo de ceea ce Constituţia ne cere, poate avem şi alte aşteptări. (...) Rămân la minister câtă vreme îmi pot îndeplini misiunea pentru care am fost chemat. Nimeni nu mi-a arătat niciodată, în calitate de ministru, în calitate de fost judecător al Curţii (Constituţionale - n.r.), 'iată ce soluţii neconstituţionale ai propus (...), iată ce tergiversări au existat'", a spus Toader într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

"Nu am cerut eu să fiu ministru al Justiției. Și nici nu era posibil. Mă voi exprima, mai pe larg, la momentul potrivit. În vara lui 2017, a existat acea deschidere foarte mare a Comisiei speciale din Parlament de a rezolva Codurile, legile justiței și celelalte. Îi amintesc domnului Cazanciuc că pe 17 iulie 2017 am trimis proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, trecut prin Guvern, după multe dezbateri, transparență etc. Era o modificare a Codului Penal în sensul punerii de acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea Directivei pentru confiscarea extinsă. În comisia specială, proiectul Guvernului a căpătat dimensiunea pe care o cunoaștem și un parcurs dificil. În noiembrie 2017, ministerul Justiției a finalizat un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală în sensul punerii de acord cu deciziile CCR și transpunerea directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Proiectul acela nu s-a terminat nici astăzi. Soluțiile propuse de minister la Coduri nici astăzi nu au fost transpuse în legislație! Nu Ministerul Justiției este în întârziere", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a acuzat majoritatea PSD-ALDE din parlament că a eliminat din proiectul de lege redactat de MJ inclusiv solicitarea avizului de la Comisia de la Veneţia. În replică, Robert Cazanciuc l-a acuzat pe Tudorel Toader că promovează modificări prin ordonanţe de urgenţă fără să se consulte cu PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22