Pe aceeași temă
Actualizare 14:10. După o serie de replici acide între parlamentarii Puterii și Opoziției, dezbaterea s-a încheiat. Premierul Viorica Dăncilă a revenit la microfon pentru a răspunde acuzațiilor.
"Nu am reținut nimic pozitiv, nu am înțeles nimic. Multi romani care au privit de acasă dezbaterile se așteptau la mai mult din partea dvs", a spus ea.
"Numai ura vă ghidează (...) Sunt destul de puternică ca să merg mai departe. Câștigați alegerile si puteti sa faceti guvernul", spune ea, in aplauzele colegilor din coalitia de guvernare.
Actualizare 13:15. Kelemen Hunor, liderul UDMR, îl acuza pe Ludovic Orban că a reluat „un cântec al lui Vadim", conform căruia tot ce se întamplă rău e din cauza ungurilor.
"Dacă n-am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut", spune el ironic.
Actualizare 13:10. Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu discuta in biroul din Parlament, informeaza Antena3. In sedinta plenului reunit continua dezbaterile.
"Nu vrem sa fim o natie de hoti!", spune Dan Barna de la microfon, reluand un slogan scandat in strada de protestatari.
Actualizare 13:00. Liderul USR, Dan Barna, spune că astăzi Romania a ajuns să fie condusă de un urmărit penal și de un premier care abia știe să citească.
„Soluția este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României. Nu mai există nicio îndoială că țara merge într-o țară greșită. Functiile nu au nicio legatura cu competenta, sunt doar sinecuri. Ati promis spitale, autostrazi, nu s-a facut aproape nimic”, mai spune el.
Deputatul PNL Florin Roman: „In 1989 am scapat de dracu', de Ceausescu, si am dat de tat'su, Liviu Dragnea! (...) In 10 august ati varsat sange nevinovat, o sa platiti pentru asta. Puteti dormi linistita noaptea, doamna premier? Ati batut oameni doar ca sa ii scpati pe coruptii vostri din puscarie", spune deputatul PNL Florin Roman.
Actualizare 12:50. Premierul Dăncilă și-a încheiat discursul. Liviu Dragnea paraseste sala. Incep dezbaterile. Fiecare grup parlamentar are alocat un numar de minute proportional cu dimensiunile sale.
Actualizare 12:15. A luat cuvântul Viorica Dăncilă. În sală au intrat Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Premierul critică maniera Opoziției de a depune moțiunea de cenzură. Ea a mai criticat Opoziția că îi reproșează remanierile din guvernele Grindeanu și Tudose.
„M-ați criticat că am încredere în doamna Carmen Dan. Ce ar trebui să fac, să o remaniez?”, a spus Dăncilă, moment în care din sală s-a auzit „Da!”, după care a adăugat că nu o va remania din motivele invocate de Opoziție, anume violențele jandarmilor de la protestul din 10 august.
Ea l-a apărut și pe Tudorel Toader. „Haideți să fim sinceri. Și printre dumneavoastră sunt persoane cercetate abuziv”, le-a spus ea parlamentarilor PNL, USR și PMP.
Actualizare 11:40. Plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterea moţiunii de cenzură. Şedinţa a fost reluată şi parlamentarii PSD au revenit în sală.
Ordinea de zi care conţine doar dezbaterea moţiunii de cenzură a fost aprobată cu 257 de voturi ”pentru”.
Moţiunea de cenzură este citită de către deputatul USR Claudiu Năsui.
Actualizare 11:25. Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat joi, după ce parlamentarii social-democraţi au ieşit din sala plenului reunit, că reprezentanţii Opoziţiei „nici măcar nu au cvorum şi încearcă golănii”, el adăugând că „e o premieră când trei sau patru partide care depun moţiune de cenzură fug de propria lor moţiune”.
El a precizat că parlamentarii PSD vor reveni în sala plenului reunit.
„Vom reveni”, a spus Suciu.
Liderul deputaţilor PSD a cerut, în plenul Parlamentului, pauză de consultări şi le-a spus deputaţilor şi senatorilor social-democraţi să iasă din sala de şedinţă.
Propunerea a venit după ce liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut introducerea pe ordinea de zi, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, a două declaraţii pe tema Justiţiei şi a situaţiei economice.
Actualizare 11:00. Este scandal în Parlament, unde erau prezenți 249 de deputați. Parlamentarii PSD au părăsit sala, pentru consultări, urmând să revină, totuși, pentru asigurarea cvorumului. Scandalul a început după ce opoziția a cerut suplimentarea ordinii de zi, solicitare refuzată. Parlamentarii USR au venit în Parlament cu pancarte pe care scrie „Nu dați OUG”.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, discută în biroul său cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și cu ministrul justiției, Tudorel Toader.
Moțiunea nu a fost nici măcar citită. Conform procedurii, după ce se citește, urmează discursuri, apoi mesajul premierului și luările de poziție ale liderilor de grupuri.
Actualizare 10:40 Ședința din Parlament a fost suspendată pentru consultări, la cererea USR.
Actualizare 10:30 PNL cere ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”.
Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a invocat o prevedere din Regulament care stabileşte că documentele care se doresc a fi introduse pe ordinea de zi trebuie înaintate Birourilor permanente cu cel puţin zece zile înainte de şedinţa plenului. Prin urmare, Iordache a susţinut că nu este regulamentar să propună plenului introducerea acestora pe ordinea de zi.
Actualizare 9:40. Viorica Dăncilă și miniștrii au ajuns la Parlament și la această oră se află în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților.
UDMR a anunţat deja că nu va vota moţiunea, dar că parlamentarii săi vor participa la şedinţă, argumentul fiind că „şansele matematice nu sunt reale”.
Vicepreşedintele PSD Florin Iordache exprima dubii sâptămâna trecută, inclusiv în legătură cu realizarea cvorumului, el precizând că miercuri este de fapt ultima zi de lucru în Parlament, toţi parlamentarii urmând să plece în teritoriu.
Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis declara miercuri că opoziţia are şanse bune de reuşită.
„Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită”, a spus Iohannis.
Întrebat dacă ar fi putut face mai mult pentru susţinerea acestui demers, Iohannis a spus că este strict treaba Parlamentului.
„Cred că trebuie să fim conştienţi că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă preşedintele la Guvern, fiindcă sunt ambii din executiv. Deci, nu există separarea puterii între Guvern şi preşedinte, şi Guvernul şi preşedintele reprezintă latura executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea legislativă şi în niciun caz nu este treaba preşedintelui să facă program Parlamentului. (...) Această chestiune se tranşează în Parlament prin procedurile prevăzute acolo” a mai spus Iohannis.
Şeful statului a adăugat, însă: „Personal, îmi permit să am o simpatie faţă de o parte şi antipatie faţă de altă parte”.
Textul moțiunii de cenzură
Opoziţia a depus vineri, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească „Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.
În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.
Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile".
În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.
Dezbaterea și procedura de vot a moțiunii de cenzură
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Cmerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.
În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.
După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
sursa Digi 24