Motiunea de cenzura depusa de PNL va fi citita astazi. Dezbaterea si votul pe document, vineri

T.d. | 08.06.2015

Pe aceeași temă

Motiunea de cenzura depusa de PNL la adresa Guvernului Victor Ponta va fi citita astazi, incepand cu ora 17.30. Potrivit liberalului Ludovic Orban, dezbaterea si votul pe document vor fi date vineri dimineata, la ora 10.00.

Vineri, 5 iunie, PNL a depus in parlament o motiune de cenzura pe tema votului din Diaspora. Titlul dat documentului prin care liberalii vor sa dea jos Cabinetul Ponta este Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!”.

Documentul a fost depus de liberalii Ludovic Orban si Teodor Atanasiu, ei precizand ca initiativa a adunat 183 de semnaturi.

In textul motiunii, PNL se refera si la cazul scandalului din jurul votului Senatului pe cererea DNA in cazul Dan Sova, mentionand o “atitudine ostila fata de Justitie”.

  • Fragmente din motiunea de cenzura de pusa de PNL:


"Modul în care sultanatul lui Ponta se raportează la votul prin corespondență și la românii care trăiesc în afara granițelor țării arată clar că nu le pasă nici de viața, nici de părerea copiilor și fraților noștri care își câștigă existența în străinătate. Mulți dintre ei s-ar întoarce și mâine acasă dacă ar avea condiții decente de trai și un loc de muncă prin care să-și întrețină familiile. Domnule Ponta, dacă ați fi pe jumătate preocupat de guvernare cum sunteți de viitorul domnului Șova, poate că aceste deziderate ar fi pe cale de a fi atinse.

Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, temă care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puţin că justiţia face politică

Să mai vorbim de cazul Dan Şova, pentru care aţi făcut orice ca să nu ajungă în faţa unui judecător, ca orice simplu cetăţean faţă de care s-ar cere arestarea preventivă? A devenit evident pentru toată lumea că vă e frică de ce ar putea spune Dan Şova. Acesta este adevăratul motiv pentru care au trecut mai bine de două luni de zile de la votul din Senat fără să se întâmple nimic. Au fost două decizii ale Curţii Constituţionale pe care le-aţi ignoraţi cu neruşinare, dar aţi preferat o telenovelă absurdă a hârtiilor plimbate între plen – Biroul Permanent – comisia juridică şi înapoi.

Dacă Victor Ponta a blocat, cu rea intenţie, votul românilor la alegerile prezidenţiale pentru străinătate, ACUM recidivează. Refuză organizarea alegerilor parţiale locale și parlamentare. Pentru acest lucru, care este un derapaj grav de la normele democratice, el trebuie sancţionat. Victor Ponta a fost trimis acasă deja, la prezidenţiale. Același lucru trebuie să-l facem și noi, astăzi, aici, în Parlament!

Dacă veți vota moțiunea de cenzură înseamnă că ați înțeles deja mesajul dat de alegători în noiembrie 2014. Atunci, românii din străinătate au ieșit în stradă și au strigat ”Vrem să votăm!”. Acum, românii din țară – mulți dintre ei – nu au reprezentanți. Nu ies și nu-și strigă nemulțumirea în stradă, dar vocea lor e exprimată de instanțele din România, care, rând pe rând, obligă Guvernul Ponta să organizeze alegeri.

Dacă nu veți vota moțiunea de cenzură, veţi arăta că sunteți rupți de cetăţeni, de propriii voștri alegători. A vota împotriva moțiunii de cenzură echivalează cu a gira acțiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului în Diaspora și în țară, a accepta subminarea principiilor democratice. "

In ce priveste existenta vreunei legaturi intre depunerea motiunii de cenzura simultan cu inceperea urmaririi penale a premierului Ponta de catre DNA, Ludovic Orban a respins un asemenea scenariu.

“Cu siguranta nu poate fi vorba decat de o coincidenta”, a spus liberalul, vineri.
 

Victor Ponta, urmarit penal

In cursul zilei de vineri, Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale fata de premierul Ponta.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. 

Ponta a declarat vineri, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.


Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.


In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.


In aceste conditii, premierul a postat pe contul sau de Facebook mai multe documente din dosarul lui Dan Sova, precizand ca politica nu se face la DNA ci in Parlament: "Cateva informatii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situatia este clara din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face in Parlament!". 


Ponta a postat o comunicare din 2009 de la Complexul Turceni si una de la Complexul Rovinari, in care se arata ca nu au existat relatii contractuale intre companie si firma sa de avocatura.


De altfel, Ponta a scris pe contul sau de Facebook vineri dimineata: "E foarte bine ca PNL-PDL depun azi motiunea de cenzura! Intr-o tara democratica europeana batalia politica se duce in Parlament (nu la DNA sau pe siteuri)! Majoritatea actuala este unita si are proiecte importante de realizat in perioada urmatoare - Cod Fiscal, Legea Salarizarii, etc.", a scris premierul Ponta pe Facebook.
 

Kovesi: Urmarirea penala a lui Ponta si depunerea motiunii nu au nicio legatura

La cateva ore de la afirmatiile premierului, procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi, a respins orice legatura intre cele doua evenimente.

Chemarea premierului Ponta la audieri si inceperea urmaririi penale fata de persoana sa nu au nicio legatura cu depunerea motiunii de cenzura de Opozitia parlamentara, a declarat vineri Kovesi.

Kovesi a explicat ca “anumite indicii si probe” din dosarul in care e cercetat Ponta au fost obtinute la finalul lunii aprilie, iar urmarirea penala in rem a demarat la inceputul lui mai.

"Categoric nu are nicio legatura invitarea unor persoane (la audieri) cu evenimente publice", a spus sefa DNA, in fata sediului institutiei anticoruptie, intrebata cu privire la o posibila legatura intre motiunea de cenzura depusa de liberai si inceperea urmaririi penale fata de premier.

Kovesi a argumentat ca "anumite informatii, indicii si probe au fost obtinute dupa administrarea unor mijloace probatorii la sfasitul lunii aprilie" si "s-a inceput urmarirea penala in rem la inceputul lunii mai", intr-o "perioada foarte scurta de timp de la obtinerea informatiilor".

Procurorul sef a mentionat ca cei 88 de procurori ai DNA au in lucru 7.000 de dosare si "nu verificam ce se intampla in spatiul public, administram probele".

"Nu are nicio legatura cu depunerea sau nu a unei motiuni, nu e nicio coincidenta, pur si simplu procurorii isi fac treaba", a continuat aceasta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22