Pe aceeași temă
UPDATE: Opoziția a boicotat sedinta conducerii reunite a Camerei Deputatilor si Senatului, care nu s-a mai putu tine marti seara. Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a dat vina pe reprezentantii partidelor care sustin motiunea de cenzura ca nu au asigurat cvorumul de lucru. O noua sedință va avea loc miercuri dimineata.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că, dacă este urgență, ar putea fi fixat votul la moțiune în weekend, sâmbătă sau duminică: „Eu am crezut că este o grabă de a scăpa această țară de pesediști și de acest guvern și am constatat că cele cinci partide au lipsit”, a declarat Ciolacu după ce nu a fost cvorum la Birourile permanente.
Despre acuzația că PSD a vrut să facă o ședință „noaptea ca hoții”, președintele Camerei Deputaților a spus: „În primul rând, încă nu e noapte. Au depus moțiunea la o oră și jumătate după încheierea programului, dar colegii din staf au avut bunăvoința să stea până la această oră. Tot noi să fim acuzați că dânșii au depus moțiunea pe înserat?”
****
Birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit, marți, la 18:30, cu jumătate de oră după ce moțiunea a fost depusă și vor decide ca aceasta să fie citită în plenul reunit în aceeași zi de la ora 19:00, a anunțat președintele Camerei deputaților, Marcel Ciolacu.
Moțiunea „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!” a fost semnată de 237 parlamentari (PNL, USR, PMP, Pro România, ALDE, UMR, minorități) și 4 PSD, a anunțat Raluca Turcan
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi.
Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
Cine a semnat moțiunea de cenzură:
PNL – 95 semnături
USR – 40 semnături
UDMR – 30 semnături
Pro România – 28 semnături
ALDE – 20 semnături
PMP – 17 semnături
Minorități – 2 semnături
PSD – 4 semnături
Independenți – 1 semnătură
TOTAL: 237 semnături
Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat marţi că pentru moţiunea de cenzură trebuie stabilit un calendar de „bun simţ”, astfel încât aceasta să fie dezbătută şi votată în Parlament lunea sau marţea viitoare, susţinând că unii lideri PSD vin cu „şmecherii” şi „cu tot felul de scenarii” prin care încearcă să tragă de timp.
„Toate şmecheriile acestea în care încearcă să tragă de timp, să găsească… arată slăbiciune, arată că de fapt le e frică. Dacă nu le era frică nu încercau să ne trimită la 12 noaptea să umblăm prin Parlament cu moţiunea. Putem să facem lucrurile normal, cu respect faţă de cei care ne-au votat şi aşa trebuie să le facem”, a adăugat Ponta.
Strategia PSD este ca moțiunea să fie citită marți seară, la ora 19:00, iar votul să fie la finalul săptămânii, vineri, mizând pe faptul că parlamentarii opoziției se vor mobiliza mai greu.
Prim-vicepreședintele liberalilor Raluca Turcan a susținut că PSD încearcă să șicaneze opoziția și să impună votarea moțiunii într-o zi nelucrătoare. „Intenționează, noaptea ca hoții, să impună citirea acestei moțiuni noaptea și să se voteze într-o zi nelucrătoare”, a spus Turcan.
Ea a susținut că PSD și Viorica Dăncilă „exercită presiuni uriașe asupra semnatarilor” moțiunii.
Potrivit textului moțiunii de cenzură, Opoziția va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă și ”investiții publice majore”.
„Această moţiune de cenzură porneşte de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara. În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor”, se arată în debutul moțiunii de cenzură.
Principalele critici la adresa Guvernului prezentate în moțiune:
Viorica Dăncilă a folosit funcția de prim-ministru ca pe ”un instrument de vendetă personală împotriva adversarilor politici”, încurajându-și colegii ”să profereze mesaje naționalist-șovine la adresa minorităților naționale” și nesancționând ”derapajele grave din discursurile pline de ură”
„Lipsa de competenţă” sau „impotenţa guvernării”: în doi ani şi opt luni, s-au perindat prin Guvern peste 80 de miniştri, ”dintre care unii au fost de cea mai slabă calitate, numiţi nu pentru a creşte performanţele actului guvernamental, ci pentru a tranzacţiona voturi şi interese în interiorul principalului partid de guvernare”
”guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească”
absorbția slabă a fondurilor europene: ”peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană”
lipsa acută a investiţiilor: ”sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investițiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanțelor Publice pentru primele șapte luni ale anului, investițiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”
alungarea investitorilor străini prin lipsa de predictibilitate a legislației economice, ”care se modifică aproape săptămânal”: ”Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor?”
”Confiscarea” de la companiile profitabile de stat a miliarde de euro din banii care erau destinaţi investițiilor, ”pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat”
dublarea în timp record a deficitului de cont curent ”din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români”
înrăutățirea tuturor indicatorilor conomici: ”Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro”
ignorarea avertismentelor instituţiilor financiare ”care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiuni”
proasta pregătre a noului an școlar: ”Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic”
nerespectarea promisiunilor de construire a celor opt spitale regionale
tentativele de blocare a votului pentru românii din diaspora: ”Nimic nu ne garantează faptul că PSD nu-i va supune pe românii din străinătate la aceleaşi umilinţe ca la alegerile prezidenţiale din 2014 sau la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai 2019. Posibilitatea votării prin corespondenţă este aproape necunoscută de către românii din afara frontierelor, pentru că Guvernul nu i-a informat la timp pe oameni de existenţa acestei modalităţi de vot, abia legiferate. Mai mult decât atât, secţii noi de votare în marile comunităţi de români din străinătate nu au fost încă stabilite, iar pregătirea votului este gestionată absolut deficitar. Şi, de parcă nu ar fi suficient, ministrul finanţelor publice încearcă să-i descurajeze pe cei care vor să voteze prin corespondenţă, ameninţându-i deja cu impozite şi taxe pregătite de ANAF”
blocarea de către PSD a abrogării legii recursului compensatoriu, ”acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România”
lipsa eforturilor pentru combaterea infracționaliității: ”Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii”
lipsa măsurilor împotriva conducerilor Televiziunii și Radioiului publice: ”Din momentul în care aceste două instituţii au ajuns să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat, prin semnătura Guvernului, ele nu-şi mai respectă nici statutul şi nici rolul fundamental de a informa în mod imparţial şi corect populaţia. Şefii acestora acţionează discreţionar, risipesc bani publici pentru deplasări de lux şi interese personale, se manifestă dictatorial în relaţiile cu angajaţii şi au trecut la capitolul „confidenţial” aproape tot ceea ce fac ei cu banii publici”
”Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii (…) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată (…) Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră (…) vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, se mai arată în textul moțiunii de cenzură.