Moțiunea simplă împotriva lui Marcel Vela, adoptată de Senat cu 65 de voturi „pentru”

Laurentiu Gheorghe | 26.05.2020

Moțiunea simplă intitulată „Democrația românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de PSD împotriva ministrului de Interne, Marcel Vela, a fost adoptată de Senat.

Pe aceeași temă

Senatorii au votat 65 „pentru” moțiunea simplă, 25 „împotriva” și 5 abțineri. Votul a fost secret, cu bile.

Strict juridic, adoptarea Moțiunii simple nu obligă Executivul la nimic - este doar un vor de blam dat de Senat la adresa ministrului și activității lui. Premierul poate decide propunerea revocării sale din funcție, dar poate la fel de bine să îi ceară să își continue activitatea.

În timpul dezbaterii moțiunii simple depuse împotriva sa, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD, punctând că a fost nevoie, în această perioadă, ca anumite decizii să fie luate „în fracțiuni de secundă”, deoarece de ele depindea sănătatea românilor.

„Virusul nu alege între stânga şi dreapta, între PNL şi PSD. Văd că vorbiţi de o ură - a mea, la adresa bătrânilor. Această ură reiese însă din textul moţiunii. (...) Trebuie să acoperim o prăpastie dintre noi şi să ne preocupe sănătatea românilor. Trebuie o discuţie dusă către găsirea soluţiilor”, a spus Vela.

Marcel Vela s-a întrebat ce credibilitate mai poate avea Senatul când lansează acuze la adresa Guvernului, în timp ce Executivul se luptă cu un „inamic invizibil şi periculos”.

Mai mult, în timpul dezbaterilor, senatorul USR Mihail Radu Mihai a declarat că moțiunile simple ale PSD nu pot fi luate în serios, însă a ținut să-l critice pe Marcel Vela pentru aglomerația din vămi. „Bine măcar că nu au fost gazați cum i-a gazat PSD pe 10 august”, i-a spus el ministrului de Interne.

În același timp, senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat, în plenul Senatului, ministrului de Interne „proasta” pregătire prealabilă a măsurilor de combatere a crizei pandemice, afirmând că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis ştiau de aceasta încă din luna decembrie a anului trecut.

Semnatarii moţiunii i-au solicitat ministrului de Interne „să plece” de la conducerea acestui minister pentru că prin ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Moțiunea simpla reprezintă o pozitie cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari. Moțiunea NU produce efecte juridice, cu alte cuvinte, NU atrage demiterea ministrului, decizia de demitere apartine Guvernului din care face parte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22