Motivarea instantei: Sorin Ovidiu Vantu dovedeste o periculozitate deosebita

Fara Autor | 13.09.2010

Pe aceeași temă

Sorin Ovidiu Vintu este considerat un pericol pentru ordinea publica, se arata in motivarea deciziei in cazul arestarii preventive pentru 29 de zile a omului de afaceri, publicata luni de instanta. Motivarea arata circuitul banilor care au ajuns la Nicoae Popa.

Vintu ar fi incercat sa influenteze ancheta, dupa arestarea lui Popa Nicolae, fostul director Gelsor. Judecatorii arata ca Vintu l-a ajutat in continuare pe Nicolae Popa, in ciuda faptului ca primise interdictie de parasire a tarii iar acesta era urmarit penal.

"Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste o periculozitate deosebita a celor 3 inculpati favorizatori si justifica o masura preventiva severa", se arata in motivarea judecatorilor.

Instanta noteaza ca Vintu a inceput sa-i trimita bani lui Popa nu din 2009, ci cu doi ani inainte si ca exista un adevarat circuit al sumelor de bani.

"De altfel, din datele cauzei (mai exact convorbirea din data de 30.10.2009) rezulta clar ca remiterea sumelor de bani catre Nicolae Popa nu a inceput in anul 2009, ci cu cel putin doi ani inainte, fiind deja stabilit un circuit cu acest scop. Gravitatii concrete a faptelor se adauga datele ce reies din comportamentul celor trei inculpati dupa inceperea urmaririi penale", se mai arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.

Potrivit informatiilor obtinute in faza urmaririi penale, s-a stabilit ca Vintu ii trimitea bani prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul Popa Nicolae avea acces.

Banii erau trimisi cu ajutorul inculpatului Turcan Octavian sau in numerar, prin intermediul lui Popa Virgil fratele condamnatului, cu sprijinul invinuitului Stoian Alexandru.

Pentru a ingreuna munca anchetatori, cei trei au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul Nicolae Popa pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei, mai arata judecatorii. Mai mult, acestia au incercat chiar sa impiedice extradarea lui Vintu, trimitand bani unor persoane din aceasta tara pentru a inlesni acest lucru.

"Inculpatii identifica in Indonezia persoane care le promit ferm sprijinul in scopul impiedicarii finalizarii procedurii de extradare, acestor persoane fiindu-le remise periodic sume importante de bani", se mai arata in motivare.

Intanta mai arata ca Vintu, Stoian si Turcanu au sfidat legea si au incercat sa zadarniceasca infaptuirea justitiei, prin ajutorul dat lui Nicolae Popa. Asta in conditiile in care Vintu avea interdictie de parasire a tarii inca din 2009.

"Continuarea sprijinirii condamnatului Popa Nicolae, care a parasit tara exact in perioada in care era cercetat in cauza FNI, acest fapt fiind de notoritate, prin ingreunarea procedurilor de punere in executare a hotararii judecatoresti. Faptul ca activitatile de sprijinire a condamnatului Popa Nicolae au fost continuate de inculpati , desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune, denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea", se mai arata in motivare.

In motivarea lunga de 34 de pagini, instanta mai arata ca lasarea in libertate a omului de afaceri ar crea "un sentiment de insecuritate impotriva infaptuirii justitiei".

"Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei , la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita", se mai arata in motivare.

Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian si Octavian Turcan utilizau limbaj cifrat pentru a comunica, in asa fel incat sa se sustraga cercetarilor, arata motivarea instantei.

Se pare ca, in convorbirile dintre cei trei, se facea referire la bani ca fiind "cisterne" de transferat in cont, iar la telefoanele mobile ca la "jucarii". Se pare insa ca schimbarea telefoanelor, ca metoda de a se sustrage cercetarilor, nu a fost foarte bine pusa la punct. Cei trei trimiteau noile numere de telefon prin SMS, inainte sa schimbe telefoanele, asa ca anchetatorii stiau in continuare unde sa ii gaseasca.

"Desi metoda schimbarii terminalelor ar fi teoretic apta sa asigure evitarea alertarii autoritatilor penale, modalitatea la care inculpatii au apelat in concret lasa mult de dorit, intrucat inainte de schimbarea efectiva a terminalelor noile numele de telefon erau transmise prin mesaj sms tot pe telefoanele vechi, neridicandu-se astfel mari probleme in identificarea celor noi", se mai arata in documantul citat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22