Mugur Isarescu: Aderarea la moneda unica europeana, imposibila tehnic in 2019

I. P. | 30.09.2015

Tinta de adoptare a euro in 2019 nu mai este fezabila, asa cum si-ar dori politicul, intrucat este imposibil, tehnic, ca Romania sa intre in anticamera zonei euro pana in iunie 2016, a declarat miercuri guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Pe aceeași temă

"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale, citat de Mediafax.

Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minim doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie fortate in acest moment.

"Noi avem o abordare pe care am mai spus-o si o s-o propunem din nou Guvernului, presedintelui ca, inainte de orice decizie, de stabilirea unei date, sa ne facem o foaie de parcurs, trebuie sa stim ce inseamna atingerea acelei date, o foaie de parcurs care sa fie discutata politic, sa fie insusita si de opozitie, pentru ca la anul suntem in alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel national, mai mult decat unul politic poate", a adaugat Isarescu.

Un acord cu FMI aduce credibilitate

Guvernatorul BNR s-a referit si la un veentual nou acord cu FMI, spunand ca el ar aduce un plus de credibilitate in politica economica a tarii, dar ar trebui sa fie axat pe reforme structurale.

Potrivit Guvernatorului BNR, un nou acord “ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale si probabil ar stimuli si procesele de reforma”.

Insa, Isarescu sustine ca pentru acest lucru e nevoie de un cadru politic adecvat si de perspectiva, in conditiile in care 2016 este an electoral, iar un nou acord “se va adresa nu numai anului viitor, ci si Guvernului de dupa alegeri”, a argumentat seful Bancii Centrale, citat de Agerpres.

Data fiind situatia economica actuala, un nou acord – crede Mugur Isarescu – ar trebui concentrat pe reformele structurale si nu pe balanta de plati.

Ponta si Teodorovici vor acord cu FMI

Declaratiile lui Isarescu vin in conditiile in care, marti, premierul Ponta si ministrul de Finante Teodorovici s-au exprimat pentru un nou acord.

Cu siguranta vom cere in mod oficial ca FMI sa demareze anul acesta negocierile pentru un nou acord”, a spus marti ministrul roman de Finante. “Un acord cu FMI poate avea loc fara participarea Comisiei Europene, sunt doua lucruri diferite”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Potrivit oficialului roman, discutiile cu Fondul se vor concentra pe implementarea de reforme structurale in vederea combaterii deficitului bugetar al tarii, despre care Teodorovici a spus ca e proiectat la 2,1% din PIB in 2016, dar poate urca pana aproape de 3% daca luam in considerare cresterile salariale planificate in sectorul public.

Si premierul Romaniei crede ca ideea unui nou acord cu FMI este buna, dar trebuie discutata in prima instanta in Coalitia de guvernare.

Victor Ponta a precizat ca Executivul roman nu mai are datorii la Fond, dar tinand cont de situatia politica si economica din regiune, un acord preventiv este binevenit.

"Ar fi un acord preventiv si pe reforme structurale, pe care vreau sa le continuam", a precizat premierul, subliniind ca detaliile unui astfel de acord vor putea fi puse la punct "dupa ce avem acordul de principiu al liderilor politici".

Dragnea ii tempereaza

Totusi, Liviu Dragnea nu exprima un entuziasm la fel de mare in chestiune. Presedintele interimar al PSD a cerut ca premierul sa vina in fata Coalitiei cu o motivare “serioasa” privind un nou acord cu Fondul.

"Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (...) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală", a spus Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22