Mugur Isărescu: Credeți că rezervele de aur stau în beci la Banca Națională?

Redactia | 28.02.2019

Guvernatorul BNR aduce lămuriri cu privire la rezervele de aur pe care Liviu Dragnea vrea să le retragă din Marea Britanie și să le aducă în țară.

Pe aceeași temă

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, scrie Adevărul.

În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro. BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României.

Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.

Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de modificare a Legii privind Statutul BNR, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur.

Proiectul, care urmează să fie dezbătut în regim de urgență, prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ, informează News.ro.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă, stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22