Mugur Isărescu: ROBOR nu are nimic, nu există manipulare și nicio abatere a acestui indicator

Laurentiu Gheorghe | 12.02.2019

Confruntarea dintre Mugur Isărescu și senatorul ALDE Daniel Zamfir a fost tensionată, guvernatorul BNR insistând că ROBOR nu a fost manipulat așa cum susține coaliția PSD-ALDE.

Pe aceeași temă

Mugur Isărescu împreună cu întregul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României s-au prezentat, marți, in Parlament, pentru a da socoteală despre modul în care se calculează indicele ROBOR.

El a explicat motivul pentru care BNR a decis să se prezinte la audieri cu tot Consiliul de Administrație.

„Am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație pentru că am observat că în opinia publică există o ușoară confuzie. Se crede că Banca Națională este condusă de o singură persoană. Noi avem o conducere colectivă. Este vorba de guvernator, prim-viceguvernator, doi vice-guvernatori și cinci membri ai consiliului de administrație. Responsabilitatea pentru deciziile luate este responsabilitatea acestui Consiliu. Acesta este motivul pentru care suntem toți aici, nu pentru ca să impresionăm, ci pentru a răspunde legii care ne guvernează”, a afirmat Isărescu.

„ROBOR nu are nimic, nu există manipulare și nicio abatere a acestui indicator de la nivelul real al pieței”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Senatorul Zamfir a insistat, afirmând că modalitatea prin care se stabilește cotația dimineața, timp de o jumătate de oră este cea mai bună formulă de calcul în cazul dobânzilor iar în contextul în care ulterior se tranzacționează sub această cotație, nu ar trebui văzut dacă nu există un interes, și anume ca băncile să facă profit cât mai mare pe seama clienților.

"Fiind numai interbancar, acolo se bat băncile, și cu mâna pe inimă, pe cuvântul meu, și cu verificări pe date, se bat până la o sutime de procent. Deci ele pot să varieze în jurul cotelor afișate, dar se bat până la o sutime.(...) Ideea că fac cartel, v-am spus, în ce condiții fac cartel, dacă ajung cu dobânda la 3,50%, dar nu mai mult, am văzut pe cineva pledând că se duce dobânda la 10%. La 3,5%, dacă cineva se duce să se împrumute la 4%, îl sună domnul Cinteză imediat și îl întreabă ce faci? Pui în pericol stabilitatea sistemului și introduci panică pe piață? Deci 3,5% este maxim. Deci nu se pot cartela", a afirmat guvernatorul BNR.

Potrivit guvernatorului, cei care acuză BNR induc confuzia în ceea ce privește ROBOR prin faptul că se iau cifrele la termenul de o săptămână și se compară cu cele de la 3, 6 și 12 luni, iar diferențele sunt foarte mari.

„Piața funcționează foarte bine. Probele că piața funcționează foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului și mișcările de dobândă. Restul sunt într-adevăr manipulări, dar manipulări mediatice. Și atunci întrebarea este de ce s-a luat dobânda la 3 luni? S-a luat pe considerentul, din câte țin eu minte, atunci, în 2010, că este mai stabilă. Ea nu arată variațiile pe care le arată dobânda pe o săptămână, pe o zi, și care, în ultimele 3 - 4 săptămâni s-a plimbat de la 1,50 la 3,50”, a explicat Isărescu.

„Noi nu scoatem dobânda din pălărie. Daca ați vedea câte studii se fac, v-ați schimba părerea. Nu este dobânda niciun joc al nostru. Noi nu ne jucăm cu dobânda cum se juca cineva la televizor cu cartoful”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Isărescu le-a explicat parlamentarilor că nivelul dobânzilor depinde de mai mulți parametrii pe care nu-i poate controla banca centrală. Dacă se dorește micșorarea dobânzilor, Guvernul trebuie să ia măsuri de reducere a inflației, să micșoreze deficitul bugetar și să echilibreze balanța de plăți.

"Dumneavoastră vreți sa impunem dobânzi mici. Și noi vrem asta, dar pentru asta trebuie să reducem inflația, dar nu apăsând pe buton, deficitul, decalajul între importuri si exporturi... Puteți să reduceți deficitul? Că sunteți cu bugetul în față. Nu putem avea ROBOR în jos, dacă nu aducem și acești indicatori în jos", a spus Isărescu.

El a mai subliniat că piața este numai interbancară și ROBOR are legătură cu creditul doar prin conexiunea care s-a făcut prin Ordonanța 50 privind contractele de credit pentru consumatori.

Guvernatorul a reiterat și faptul că ROBOR-ul este un indice al pieței monetare, interbancare.

"ROBOR-ul este un indice al pieței monetare, interbancare. Piața monetară interbancară este formată numai din bănci. Este formată deci din băncile care au conturi deschise la Banc Națională a României. Aceste bănci nu sunt multe, sunt vreo 40. Să luăm cifra de 40 pentru simplificare. Alimentarea cu lichiditate a economiei românești, inclusiv a Trezoreriei, se face prin această piață interbancară și prin băncile respective, totalul conturilor la nivelul economiei depășind, să zicem bilionul. Sunt numai depozite sau conturi ale persoanelor de vreo 10 milioane. Banca Națională nu are niciun cont de persoană fizică. Chiar persoanele de aici, noi ne luăm banii tot prin bănci. Cu alte cuvine, ceea ce se numește alimentarea cu lichiditate, sau cu bani, pentru înțelegerea dumneavoastră, a economiei românești se face prin această piață interbancară", a spus Isărescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22