Mugur Isarescu: Romanii sunt indirect vinovati pentru indatorarea tarii

Fara Autor | 24.11.2010

Pe aceeași temă

Romanii care au luat credite sunt indirect vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand, la 30 septembrie, la 22,7 miliarde de euro, a declarat, citat de ziare.com, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul Forumului Bancar.




"La intrebarea cine a indatorat Romania, trebuie sa avem in vedere acest lucru, care nu este de neglijat. Bancile au ademenit populatia, dar sunt intermediari. Nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii. Intra si cei care au acum frigidere etc. O sa vedeti cat de mult s-a dotat Romania cu frigidere, masini de spalat si asa mai departe", a spus Isarescu.




Potrivit spuselor sale, bancile "sunt vinovate" pentru 22,7 miliarde de euro din datoria externa totala a Romaniei, care se ridica la 90 de miliarde de euro. Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca bancile au fost doar un intermediar, ele oferind imprumuturi persoanelor fizice si companiilor din Romania.




"Numai la nivelul populatiei, 4,5 milioane de persoane au luat credite, adica 50 la suta din populatia activa a Romaniei", a spus Isarescu, in cadrul Forumului Bancar Roman, organizat la sediul BNR. Daca se scot din ecuatie romanii care locuiesc in sate si nu prea au posibilitatea contractarii unui credit, inseamna ca 90 la suta din romanii care puteau sa ia un imprumut au facut deja acest lucru, a completat guvernatorul BNR.




Romanii au luat nu mai putin de 6 milioane de credite de consum, de exemplu. "Este clar ca decizia de indatorare a Romaniei a fost democratica. Nu a luat X sau Y decizia de indatorare, ci vreo 4 milioane de romani", a comentat guvernatorul bancii centrale. Astfel, intre anii 2007 - 2009, s-au cumparat un milion de masini noi, valoarea acestora fiind de 17 miliarde de euro.




Sectorul real are o datorie externa totala, la data de 30 septembrie 2009, de 40 de miliarde de euro, din care 9,9 miliarde de euro pe termen scrut si 29 de miliarde de euro pe termen mediu si lung.




Din pacate, cea mai mare parte a acestei sume este in sectorul non-tradables (servicii financiare, consum etc.), nu in cel al productiei. "Vreo 5 miliarde de euro este datoria magazinelor de tip supermarket. Au fost utile? Puteau fi evitate? 70 la suta din datoria externa privata a sectorului real este in non-tradables. Este o cifra mare", a comentat guvernatorul BNR.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22