Pe aceeași temă
Asta reprezintă 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare, potrivit unui raport prezentat luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, transmite news.ro.
În aproape două treimi din cazuri - 64% -, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei.
Legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor, a intrat în vigoare în 13 mai.
Din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4%, au fost contestate de bănci.
Valoarea creditelor aferentă acestor notificări, de aproape 1,13 miliarde lei, reprezintă doar 1% din totalul creditelor acordate populaţiei şi 2% din totalul creditelor ipotecare, potrivit datelor BNR.
”Peste 90% dintre creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută - 46% în euro şi 47% în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56% dintre notificările depuse”, a afirmat Isărescu.
În cazul a 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83% dintre cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.