Pe aceeași temă
”Cred că Robor la trei luni, cel care influenţează ratele dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea dobânzii-cheie şi, în consecinţă, creditele în lei se vor scumpi marginal. Spun marginal, pentru că majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%“, a declarat Isărescu la briefingul de miercuri după cea de-a doua şedinţă de politică monetară din acest an.
BNR a intrat în acest an în liga câtorva bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare, luând decizia de a majora dobânda-cheie după o pauză de un deceniu, scrie Ziarul financiar.
Miercuri, BNR a decis să majoreze din nou dobânda-cheie, de la 2% până la 2,25%, după creşterea operată în ianuarie.
„Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să juguleze inflaţia. Ne batem cu inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. Noi urmărim să temperăm inflaţia şi majorările de dobânzi“.
Incertitudinile si riscurile provin din conduita politicii fiscale si de venituri. Cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna decembrie la 3,32%, plasându-se în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, dar peste nivelul prognozat.
"Fata de raportul precedent, traiectoria inflatiei a fost revizuita ascendent. Incertitudinile si riscurile provin in principal din conduita politicii fiscale si de venituri, dar si din conditiile de pe piata muncii. Dinamica anuala a importurilor a continut sa se plaseze peste cea a e exporturilor", a spus miercuri Guvernatorul BNR in briefingul de presa care a urmat sedintei Comitetului de politica monetara”, a mai spus Isărescu, citat de Hotnews.ro.
„Nu ştim ce se va întâmpla în Europa. Cei care spun că dobânda ar trebui să fie mai sus, că trebuia să începem mai devreme cu majorarea dobânzii, ar trebui să se uite la realitate. În zona euro dobânda este zero şi inflaţia de circa 2%. Polonia, Ungaria au declarat că nu majorează dobânda, cu toate că au inflaţie ridicată. Poate dau dânşii un semnal mai bun şi consideră că inflaţia în Europa - de care vom depinde şi noi - este scăzută, şi ne va influenţa pozitiv”, a spus Mugur Isărescu.
Cât privește raportul monedei naționale cu euro, Isărescu a avertizat că "nu putem sa tinem un curs artificial daca piata nu este in echilibru pentru ca am pierde rezervele. Si ele nu au scazut. Am dat inapoi bancilor o parte din rezerva minima obligatorie, care nu era a noastra, ci era imprumutata de la banci. Ceea ce este un lucru absolut firesc, nu asa cum a fost prezentat. Si rezerva nu a scazut. Deci am gasit alte resurse cu care am pus rezerva. Daca mai si pierdeam bani intervenind impotriva fortelor pietei va dati seama unde eram! Poate ne ajutati sa spunem un lucru evident pentru orice specialist: piata valutara functioneaza cum trebuie, cursul este acolo unde trebuie sau unde spune piata. Unii spun ca ar fi bine sa fie 4,40. Nu? Si altii 5,40. Mai nene, pai de la 5,40 la 4,40 e un leu. Pai asta inseamna cat de, cuvantul nu e potrivit, diversificata e societatea romaneasca. Nu se poate. Avem un singur curs, el trebuie sa multumeasca pe toata lumea. Nu mai putem reveni la cursuri multiple cum erau in perioada planificata. Fiecare exportator avea un curs. Nu merge. Cursul are alte functii, ca si dobanda. Acum fiecare ar vrea sa faca ordine in ograda lui cu cursul. Un curs care ii convine lui. Fiecare trebuie sa ia faptul ca acesta este un curs de piata si sa caute, uitandu-se la nivelul cursului, daca este exportator serios, sa-si faca ordine in ograda lui. Altminteri, o spun cu toata responsabilitatea, noi ne uitam la toate semnalele din piata. Nu am desconsiderat deloc acest semnal, reprezinta un punct de vedere."