Mutarea lui Cioloș. Bancherul de la JP Morgan, la șefia Marilor Proiecte ale lui Dan Șova

Tudor Despina | 09.02.2016

Premierul Dacian Cioloș continuă să aducă oameni noi în structurile Guvernului. De data aceasta, e vorba despre un bancher adus pe poziția ocupată în trecut de Dan Șova, pesedistul care a condus Marile Proiecte fără realizări notabile.

Pe aceeași temă

 

E vorba despre Manuel Costescu, corporate banker și director executiv al subsidiarei din Londra a băncii americane JP Morgan, acesta fiind numit luni în funcție de premierul Dacian Cioloș. Manuel Costescu devine secretar de stat la Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat. E vorba despre fostul minister al marilor proiecte, special creat de Victor Ponta pentru prietenul său, Dan Șova.

 

La JP Morgan, Costescu se ocupa cu relațiile băncii cu instituțiile europene din sectorul public. Potrivit presei, el are un master în administrarea afacerilor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), un master în dezvoltare internațională la Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard și o diplomă în economie. Înainte de a lucra la JP Morgan, una dintre cele mai importante bănci americane, Costescu a lucrat în consultanță în New York și Londra.

 

Departamentul, foste mari proiecte

 

Acum, el urmează să preia Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, cu funcția de secretar de stat. Departamentul urmează să fie mutat sub autoritatea Ministerului Economiei, intenția fiind de a-l transforma într-o agenție pentru promovarea intereselor economice ale statului. Departamentul este fostul minister pentru marile proiecte pe infrastructură pe care fostul premier Victor Ponta i l-a dat în administrare lui Dan Șova, fără ca acesta din urmă să se remarce în vreun fel la conducere.

 

Aproape doi ani de zile a ocupat Dan Șova funcții de primă mână în Guvernele lui Victor Ponta. 18 luni a fost ministru delegat pentru Marile Proiecte, iar alte patru luni a deținuț șefia la Transporturi. În tot acest timp, au fost inaugurați 116 km de autostradă, dintr-o promisiune electorală de 3.000, până în 2018. Vorbim despre cel care, în August 2013, spunea despre contractul cu Bechtel că e de negăsit, astfel că desecretizarea nu poate fi făcută fără actul original.

 

Rețeaua caselor de avocatură

 

La finalul anului trecut, un raport al ANAF releva conexiuni neclare între Compania Națională de Drumuri, aflată în subordinea ministerului Transporturilor, și case de avocatură apropiate de Șova. Potrivit documentelor, numai în 2013, CNADNR a apelat la serviciile unei case de avocatură (Raţiu şi Raţiu) în 11 rânduri, pentru diverse contracte de studiu, redactarea unor analize şi asistenţă juridică. În schimbul serviciilor, firma de avocatură a primit peste un milion de euro. Raţiu şi Raţiu este una dintre societăţile de avocaţi care au obţinut, în ultimii ani, cele mai bănoase contracte de la instituţii de stat.

 

Până să-şi faca propria casă de avocatură, Adrian Raţiu a fost partenerul lui Dan Şova, iar la firma lor a lucrat o perioadă şi Victor Ponta. Şi între 2014 şi 2015, sub ministeriatul lui Şova, CNADNR a virat sume importante în conturile firmei de avocatură Raţiu şi Raţiu. Peste trei milioane de lei. Mai mult, susține ANAF, CET Govora (implicată într-unul din dosarele de corupție deschide pe numele lui Șova)  plătea inutil mai multe firme de avocatură pentru consultanță, deși avea propriii consultanți juriști. Aceeași situație ca la CNADNR.

 

De la marile proiecte, la DNA

 

De la Marile Proiecte (pe hârtie) și ministerul Transporturilor, Dan Șova s-a retras din aparatul guvernamental așa cum a venit, fără realizări notabile, dar mândru de ele, cum a precizat chiar el. În Iunie 2014, își anunța demisia de la Transporturi, clamând nevoia de a fi alături Partidului Social Democrat și lui Victor Ponta în cursa electorală pentru președinția României.”Rolul meu principal este acela de soldat credincios al partidului”, spunea Șova în context.

 

Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, iar Dan Șova a ieșit, treptat, din prim-planul politic și a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție, acolo unde are două dosare penale. Într-un prin caz, social-democratul e cercetat în dosarul complexurilor energetice Rovinari și Turceni, cauză în care anchetatorii îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani; în plus, el e vizat și de acte de urmărire penală pentru o presupusă complicitate la abuz în serviciu. Dan Șova e cercetat în acest dosar alături de fostul premier Victor Ponta.

 

Într-un al doilea dosar penal, DNA susține că în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Procurorii susțin că aceste contracte nu se justificau deoarece centrala de energie termică CET Govora dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea 6 juriști. Cea mai mare parte a banilor primiți de Șova, mai spune DNA, au fost direcționați către stingerea unei datorii rezultate din cumpărarea unui imobil în București

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22