În 2012, PSD îl suspenda pe Băsescu și pentru că l-a numit ilegal pe Petre Lăzăroiu la CCR

Redactia | 18.06.2018

Judecătorul Petre Lăzăroiu a fost numit în 2008 de Traian Băsescu la CCR pentru restul de mandat de 2 ani după plecarea lui Petre Ninosu și reinvestit în 2010 pentru un mandat de 9 ani. În 2012, PSD arată că numirea pentru al doilea mandat era ilegală, pentru ca în 2018 să fie legală.

Pe aceeași temă

 

 

 

 „Preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe domnul Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art.142 alin.(2) din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit”, se arată în rechizitoriul suspendării întocmit în 2012 de USL (PSD și PNL) la adresa fostului președinte Traian Băsescu, arată G4Media.ro.

 

 Petre Lăzăroiu a fost numit în 2008 de fostul președinte Traian Băsescu pentru restul de mandat de 2 ani lăsat liber de Petre Ninosu și reînvestit în 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Curtea a invocat atunci legea de funcționare a CCR, care permite ca un mandat plin de 9 ani să fie adăugat unui rest de mandat dacă acesta este mai mic de 3 ani, pentru ca prin decizia din martie 2018 CCR să-și schimbe practica, declarând articolul respectiv neconstituțional.

 

În anul 2012, majoritatea USL (PSD plus PNL) se pregătea de suspendarea lui Traian Băsescu. În cea dea treia inițiativă de suspendare post-decembristă (primele fiind Iliescu 1994 pentru indicațiile date justiției în chestiunea caselor naționalizate, Băsescu 2007) parlamentul a adus numeroase argumente privind presupusele încălcări ale constituției de Băsescu. Unele au fost admise parțial de curte (cum ar fi că președintele începuse să se confunde cu primul ministru) – „Faptul că Președintele României, prin comportamentul său politic, și-a asumat public inițiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reținut ca o încercare de a diminua rolul și atribuțiile primului ministru.”

 

După cum se poate vedea în motivare, în 2012, USL considera ca numirea domnului Petre Lăzăroiu pe o perioadă de 9 ani este motiv de suspendare a lui Băsescu. „De asemenea, Preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe domnul Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art.142 alin.(2) din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit” (CCR 1200H/2012).

 

Ce a decis atunci CCR referitor la numirea lui Lăzăroiu:  ”(…) Cât priveşte numirea domnului Petre Lăzăroiu ca judecător la Curtea Constituţională cu înfrângerea art.142 alin.(2) din Constituţie, Curtea reţine că, potrivit art.68 alin.(2) şi (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, “(2) În căzul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută la alin.(1), în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit. (3 )În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin.(2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani.” (Vezi aici avizul CCR din 2012)

 

De altfel, şi cele două Camere ale Parlamentului au aplicat dispoziţiile de lege sus-citate.

 

Șase ani mai târziu, Curtea Constituțională și-a schimbat radical practica. Prin decizia 136 din 20 martie 2018 (decizia 136) CCR stabilește că nu poate fi adăugat un mandat plin de 9 ani la un rest de mandat: ”dispozițiile legale care reglementează posibilitatea înnoirii în funcție, cu un mandat de 9 ani, a judecătorului care a deținut deja un mandat corespunzător restului de mandat al unui alt judecător, constituie o încălcare a dispozițiilor constituționale cuprinse în art.142 alin. (2) referitoare la interdicția înnoirii mandatului și în art.1 alin.(5) din Constituție, potrivit cărora <<În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie>>”.

 

Care PSD este PSD-ul real? Cel care în 2012 contesta la CCR numirea lui Lăzăroiu pe o durată de 9 ani sau cel care azi spune azi spune ironic „să-l aresteze” la declarația lui Klaus Iohannis. Liviu Dragnea era secretar general al PSD, fiind condamnat chiar pentru fraude la referendumul de suspendare. În calitate de lider PSD, Dragnea a ironizat situația lui Lăzăroiu, iar când a fost întrebat de ziariști cum comentează situația judecătorului CCR a răspuns: ”Să-l aresteze ”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22