Pe aceeași temă
Până la 40.000 de euro pot primi pentru deschiderea unei afaceri tinerii care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ şi nu lucrează. Favorizaţi sunt cei fără bacalaureat. Ceea ce nu spune proiectul este că rata de succes a programelor de tip start-up este de doar 5% chiar şi pentru cei cu studii superioare şi care trec printr-o perioadă de mentorat, în care învaţă de la cei cu experienţă în iniţierea unei afaceri. RIscul eşecului pentru persoane fără pregătire este infinit mai mare.
Până la 40.000 de euro pot primi tinerii care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează, pentru a-şi deschide mici afaceri, scrie startupcafe.ro.
Cei care au urmat școala profesioală sau liceul tehnologic, chiar și fără bacalaureat, ar urma să fie avantajați.
Informațiile apar în două propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman, lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Liniile de finanțare fuseseră propuse inițial în decembrie 2016, de guvernarea Cioloș, cu granturi de până la 30.000 euro.
Tinerii NEETs sunt cei cu vârste de 16-24 de ani, care nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ și nici nu au serviciu.
Cele două linii de finanțare însumează 60 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și ar urma să fie valabile în toată țara.
Din acești bani ar urma să fie finanțate cursuri de calificare și măsuri de ocupare a forței de muncă, dar și programe de antreprenoriat în care unii dintre tinerii NEETs ar urma să primească îndrumare și educație în domeniu, precum și un grant de maximum 40.000 de euro pentru a-și face mici afaceri.
Conform propunerilor de ghiduri, dintre tinerii NEETs două categorii ar putea fi incluse în aceste programe antreprenoriale:
Tinerii NEET care au finalizat învățământul obligatoriu fie vor fi plasați de către AJOFM pe un loc de muncă vacant, fie vor fi cuprinși într-un program de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi și consiliere și formare în domeniul antreprenoriatului sau vor putea opta pentru programele formare profesională.
Tinerii NEET ușor ocupabili fie vor fi plasați de către AJOFM pe un loc de muncă vacant, fie vor fi cuprinși într-un program de sprijin financiar pentru înființarea de întreprinderi și consiliere și formare în domeniul antreprenoriatului sau program de formare profesionala.
Calificarea profesională contează mai mult decât bacalaureatul
Potrivit Legii educației, ”învățământul general obligatoriu este de 11 clase și cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020”.
Așadar, cel puțin teoretic, și tinerii care nu au luat bacalaureatul, dar au finalizat învățământul obligatoriu vor putea intra în programele de antreprenoriat.
Contactați de StartupCafe.ro, reprezentanții Ministerului Dezvoltării au explicat, însă, că pentru a putea obține banii de afaceri un tânăr NEET trebuie să se încadreze în categoria celor ușor ocupabili, adică să aibă și o calificare profesională, pe lângă învățământul obligatoriu absolvit.