Pe aceeași temă
Infecții digestive puternice nu înseamnă sindorm hemolitic - uremic (SHU), care a dus la moartea a trei bebeluși, până acum. La SHU se poate ajunge în funcție de cauza acestor infecții, tratament etc.
În spitalele din județul Argeș sunt internați, sâmbătă, 42 de copii care prezintă scaune diareice, cei mai mulți la Spitalul de Pediatrie Pitești, au anunțat reprezentanții Prefecturii. La Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 38 de copii, dintre care 27 mai mici de doi ani. Alți patru copii cu vârste sub doi ani sunt internați la alte unități medicale din județ, trei la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Pitești și unul la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel.
Doi dintre cei 6 copii internaţi la Marie Curie cu sindrom hemolitic uremic sunt încă la secţia de Terapie Intensivă. Unul dintre ei ar putea suferi de o afectare neurologică în cadrul bolii, a declarat, sâmbătă, șeful Secției de Nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean, potrivit Știri TVR.
"A venit într-o stare gravă spre foarte gravă (...) Evoluția scaunelor diareice s-a oprit, însă copilul a început să prezinte progresiv o agitație motorie extremă, ceea ce pe noi ne face să ne gândim la o afectare neurologică în cadrul bolii", a spus dr. Bălgrădean.
Ea a menționat că această agitație motorie a fost însoțită și de manifestări motorii care pot fi echivalate convulsiilor.
“Deci suntem în fața unui sindrom hemolitic uremic, cu complicații neurologice la debut, situație care este în 90% din cazuri nefavorabilă. Este un lucru cunoscut, pentru că acest lanț fiziopatologic care explică afectarea neurologică este determinat de sângerările vasculare care se produc la nivelul sistemului nervos central. Copilului i s-a efectuat un examen computer tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestări clinice", a mai precizat ea.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi Direcţiei de Sănătate Publică din Argeş continuă controalele în magazine şi pieţe pentru depistarea sursei de contaminare cu bacteria E.coli.
Verifică mai ales produsele lactate, fructele, legumele, carnea de vită şi pui.
Raportul corpului de control al premierului
Corpul de control al premierului a constatat mai multe nereguli la Spitalul de Pediatrie Pitești – printre altele, a raportat pe ultimele 14 luni că n-a avut nicio infecție nosocomial, deși nu a făcut nicio analiză care să arate situație.
Corpul de control al premierului a efectuat, în perioada 18-26 februarie 2016, verificări în legătură cu situația copiilor cu afecțiuni grave, transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
Concluziile preliminare ale acțiunii de verificare în Argeș arată că există probleme de ordin administrativ, cel puțin la Spitalul de Pediatrie Pitești, care a raportat constant, din ianuarie anul trecut și până în februarie 2016, că nu există infecții nosocomiale în spital, deși nu s-a efectuat nici o analiză.
Spitalul de Pediatrie Pitești nu a avut încadrat un medic epidemiolog care să coordoneze activitatea Serviciului de Supraveghere și Control al infecțiilor nosocomiale.
În perioada 01.01.2015 – 16.02.2016, reprezentanții Spitalului de Pediatrie Pitești au consemnat în Registrul de infecții nosocomiale, lunar, faptul că nu a fost identificată nici o infecție nosocomială, deși în perioada de referință au fost recoltate probe de autocontrol doar în 3 zile, respectiv în lunile februarie și martie 2015, și într-o zi din luna februarie 2016, după internarea mai multor copii cu afecțiuni și după decesul a 3 dintre aceștia.
Potrivit Corpului de control al premierului, în perioada 24.02.2016 - 25.02.2016 au mai fost internați la Spitalul de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” un număr de 4 copii, cu vârste între 4 luni și 1 an și 4 luni, cu afecțiuni grave ale aparatului digestiv, pentru care a fost efectuat testul rapid Escherichia Coli enterohemoragic verotoxină 1 și 2, rezultatul fiind pozitiv.
La data de 26.02.2016, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” erau internați un număr de 9 copii, dintre care unul la Secția Anestezie și Terapie Intensivă, 6 la Secția Nefrologie și 2 la Secția de Gastroenterologie.
Până la data redactării notei de informare a Corpului de control al primului-ministru, din 25 februarie, privind verificările efectuate, entitățile verificate au răspuns parțial solicitărilor acestei instituții.
De aceea, acțiunea de documentare va continua până la obținerea tuturor datelor necesare formulării unor concluzii fundamentate cu privire la modalitatea de acordare a tratamentului medical copiilor transferați cu afecțiuni grave de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, precum și cu privire la modalitatea în care entitățile publice competente au investigat și stabilit cauzele îmbolnăvirii acestora.
Verificările vor fi efectuate în colaborare cu Corpul de control al ministrului Sănătății, în vederea clarificării următoarelor aspecte:
1. Care au fost măsurile (analize, diagnostic, internare etc.) luate de personalul medical din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești și Spitalul Județean de Urgență Pitești-Argeș cu privire la cazurile copiilor diagnosticați cu patologie digestivă.
2. Cauzele care au provocat apariția patologiilor digestive la copiii din județul Argeș;
3. Cauzele care au provocat decesul copiilor din județul Argeș transferați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.
4. Existența unor infecții nosocomiale la spitalele din județul Argeș.