Înainte să dispară, Sebastian Ghiţă aflase că este cercetat într-un al cincilea dosar

E.b. | 06.03.2017

Sebastian Ghiță ar fi aflat că procurorii fac îl cercetează în legătură cu un al cincilea dosar penal. Discuțiile ar fi avut loc într-un cerc de apropiați ai fostului deputat, înainte ca acesta să dispară. Din documentele de la Tribunalul Prahova ar reieși că Sebastian Ghiță a susținut că poate interveni atât la Victor Ponta, cât și la alți foști miniștri pentru bunul mers al diferitelor contracte.

Pe aceeași temă

 

 

Un martor din dosar le-a declarat procurorilor că Sebastian Ghiță ar fi intervenit, pentru ca firmele sale să obțină contracte de IT cu statul, la miniștri din două guvernări, inclusiv la Victor Ponta, conform Digi24.ro

 

Procurorii DNA din Ploiești au strâns declarații ale unor persoane din mai multe societăți specializate în IT care le-au explicat cum ar fi acționat Sebastian Ghiță în momentul în care ar fi solicitat mai multe sume de bani pentru a le asigura societăților respective încheierea unor contracte cu statul și încasarea la timp a plăților.

 

Din documentele de la Tribunalul Prahova ar reieși că Sebastian Ghiță a susținut că poate interveni atât la Victor Ponta, cât și la alți foști miniștri pentru bunul mers al diferitelor contracte. Este vorba de miniștri ai Sănătății, Nicolae Bănicioiu și Eugen Nicolaescu, miniștri ai Comunicațiilor precum Zsolt Nagy și Valerian Vreme și miniștri de la Agricultură sau șefi ai unor instituții de stat din subordinea mai multor ministere.

 

Pentru a masca încasarea diferitelor sume de bani, spun procurorii DNA, firmelor implicate li se solicita să încheie contracte cu mai multe societăți care erau controlate de Guță sau de oameni apropiați ai acestuia și în contul respectivelor contracte erau trecute diferite servicii IT fictive.

 

Potrivit unui martor, Ghiță ar fi susținut că are nevoie de 450.000 de euro pentru finanțarea campaniei electorale a lui Victor Pontra din 2014.

 

Din cercetările efectuate de procurori reiese că Ghiță ar fi aflat că procurorii fac îl cercetează în legătură cu un al cincilea dosar penal. Discuțiile ar fi avut loc într-un cerc de apropiați ai fostului deputat, înainte ca acesta să dispară.
  
 

 

 

Propunerea de arestare preventivă

 

 

 

Magistraţii Tribunalului Prahova iau în discuţie azi propunerea de arestare preventivă formulată de către procurorii DNA Ploieşti pe numele lui Sebastian Ghiţă în cel mai nou dosar de corupţie deschis pe numele acestuia, în care este cercetat pentru trafic de influenţă, spălare a banilor şi constituire de grup infracţional organizat.

 

Tot luni, Curtea de Apel Ploieşti se pronunţă cu privire la contestatia DNA faţă de punerea sub control judiciar a directorului Teamnet, Bogdan Padiu, şi administratorului Asesoft, Cristian Anastasescu, cercetaţi şi ei în acelaşi dosar alături de Ghiţă.
 
 
 

 

Al cincilea dosar
 
 

 

În al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă procurorii suspectează că fostul deputat, care până în anul 2012, când a fost ales în Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii celor două societăţi sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte de prestare de servicii IT şi/sau să faciliteze derularea în bune condiţii firmelor ai căror reprezentanţi fuseseră contactaţi, anterior, de către Ghiţă.

 

Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

 

 

 

Ghiţă nu se află în România

 

 

 

Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul național, el fiind convins că procurorii de la DNA Ploiești urmau să dispună față de persoana sa măsuri preventive după pierderea imunității parlamentare, se arată în documente din dosarul DNA Ploiești în care fostul deputat este cercetat pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat, transmite Agerpres.

 

Inițial, Sebastian Ghiță a fost dat în urmărire generală, iar ulterior, întrucât din investigații a rezultat că acesta a părăsit teritoriul național, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare la data de 10 ianuarie 2017.

 

"Întrucât s-a constatat că mandatul de arestare preventivă nr. 1/05.01.2017 nu a putut fi pus în executare de organele abilitate datorită faptului că Ghiță Sebastian Aurelian s-a sustras măsurii preventive dispusă, prin ordinul nr. 473956/05.01.2017 emis de organele de poliție, Ghiță Sebastian Aurelian a fost dat în urmărire generală. Ulterior, întrucât din investigații a rezultat că Ghiță Sebastian Aurelian a părăsit teritoriul național, pe numele acestuia a fost emis mandatul european de arestare nr. 1/EAW/10.01.2017 emis de Î.C.C.J. în dosarul nr. 2457/1/2016", arată sursa citată.

 
 
 
 
  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22