Pe aceeași temă
Printre cei aflați pe listă sunt fostul premier și președinte al PSD, Adrian Năstase, fostul ministrul de Externe, Adrian Severin, patronul Antenelor și fost președinte al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, transmite Administrația Prezidențială.
În lipsa decorațiilor oferite de titularul de la Cotroceni, indiferent cine a fost acesta, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau Klaus Iohannis, aceștia pierd dreptul de a invitați la recepțiile de la Cotroceni, de a avea funeralii cu onoruri militare și de a primi gratis loc de veci.
Fostul premier al României, Adrian Năstase, a participat pe 1 decembrie la recepția organizată de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.
Acesta este primul eveniment organizat de administrația prezidențială la care participă fostul premier după executarea pedepsei de doi ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul Trofeul Calității.
Președinția a explicat că invitarea lui Năstase s-a făcut ”conform legii” în ”calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce”.
Adrian Năstase a fost decorat în 2002, pe atunci premier al României, de președintele Ion Iliescu cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“.
Zece ani mai târziu, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, fiind acuzat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale.
Ulterior a mai fost condamnat și în dosarul Zambaccian., fiind eliberat condiționat în 2014.
Prezența lui Adrian Năstase la Cotroceni a produs stupoare pe scena publică și în societate, în condițiile în care în urmă cu trei ani a izbucnit un scandal politic uriaș după ce președintele nu l-a invitat la recepție pe Liviu Dragnea și alți oficiali, pe motiv că nu acceptă ”penali” la tradiționala recepție organizată de Ziua Națională.
În 2016 Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, Victor Ponta, premier al României, și Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului, nu au fost invitați de președintele Klaus Iohannis nici la parada militară de 1 Decembrie, nici la recepția de la Cotroceni organizată cu aceeași ocazie, din cauza problemelor cu Justiția pe care le aveau cei trei.
Comunicatul integral al Președinției
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie a.c., decretele privind retragerea decorațiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manţog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian și doamnei Jianu Irina Paula.
Astfel, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art.17 din Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr.11/1998 pentru reinstituirea Ordinului Naţional „Steaua României”, aprobată prin Legea nr.77/1999, precum şi ale art.51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, i-a fost retras:
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002, domnului Adrian Năstase;
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.1099 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1178 din 13 decembrie 2004, domnului Bucur Gheorghe;
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 961 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002, domnului Mitrea Miron Tudor;
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.1095 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Mucea Dorinel Mihai.
De asemenea, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art. 51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, precum și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 105/2000 privind reinstituirea Ordinului, Crucii şi Medaliei Naţionale „Serviciul Credincios”, aprobată prin Legea nr. 543/2001, cu modificările ulterioare, i-a fost retras:
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 556 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 18 decembrie 2000, domnului Mencinicopschi Gheorghe;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1086 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Cutean Emilian;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 630 din 5 iulie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499 din 11 iulie 2002, domnului Severin Adrian;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 991 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Voiculescu Dan;
Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 555 din 1 decembrie 2000, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 16 decembrie 2000, domnului Manţog Ionel.
Totodată, în temeiul prevederilor art.100 din Constituția României, republicată, ale art.51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, precum și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.104/2000 privind reinstituirea Ordinului şi Medaliei Naționale „Pentru Merit”, aprobată prin Legea nr.542/2001, cu modificările ulterioare, i-a fost retras:
Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr.958 din 8 decembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, domnului Muntean Mircia;
Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1089 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, domnului Anghel Gh. Cristian;
Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 1086 din 10 decembrie 2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1177 din 13 decembrie 2004, doamnei Jianu Irina Paula.
Pentru ce au fost condamnați cei rămași fără decorații
(documentare Digi 24)
Adrian Năstase - condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, în anul 2002.
Dorinel Mihai Mucea–fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat în 2015 la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privatizărilor strategice. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler de la fostul președinte Ion Iliescu în 2004.
Gheorghe Bucur – condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori-şefi. A primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004.
Miron Mitrea – condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, în 2015. A fost decorat cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler în 2002.x
Gheorghe Mencinicopschi - condamnat definitiv la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul ICA. Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler primit în anul 2000.
Dan Voiculescu – condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA. A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler în anul 2002.
Emilian Cutean – fost deputat PSD, condamnat definitiv în 2019 la 3 ani si 60 de zile de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler acordat în 2004.
Adrian Severin - a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler acordat în 2002.
Mircia Muntean – fostul primar al municipiului Deva, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat de conducerea unui autoturism sub influența alcoolului. Mircia Muntean fusese condamnat definitiv în septembrie 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, decorație primită în 2011.
Irina Jianu – fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, condamnată la şase ani de închisoare în dosarul ”Trofeul calităţii” şi la patru ani în cazul ”Zambaccian”. Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler primit în 2004
Ionel Manțog – fostul secretar de stat în ministerul Economiei şi Comerţului, Ionel Manţog, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul strămutaţilor de lux. Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, decorație primită în 2000.
Cristian Anghel – fostul primar din Baia Mare condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate. Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, primit în anul 2004.