Pe aceeași temă
Un exercitiu militar se va desfasura in Romania si Bulgaria sub autoritatea NATO, in perioada 17-28 iunie.
Exercitiul militar TRIDENT JOUST 15, desfasurat de Comandamentul Aliat Intrunit de la Napoli, responsabil in acest an de Forta de Raspuns a NATO, se va desfasura in perioada 17-28 iunie la Poligonul Cincu din judetul Brasov.
Exercitiul vine cu o premiera, intrucat este pentru prima data cand structuri ale unui Comandament Aliat Intrunit vor fi dislocate in Romania.
De altfel, comandamentul se va muta temporar pe teritoriul romanesc, pe durata exercitiului, potrivit HotNews.
De cealalta parte, Grupul de Sprijin Logistic Intrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, isi muta comandamentul in Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercitiului TRIDENT JOUST 15. Situatia reprezinta o premiera si pentru bulgari.
"Exercitiul este proiectat sa testeze capacitatea Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli de a conduce o operatie de aparare colectiva a Aliantei", a spus amiralul Mark Ferguson, liderul Comandamentului, atunci cand a anuntat desfasurarea exercitiului, luna trecuta, impreuna cu ministrul roman al apararii nationale, Mircea Dusa.
"Aceasta dislocare va testa capacitatea operationala a oamenilor mei prin schimbarea comenzii si controlului intre comandamentul de la Napoli si elementele inaintate care au fost dislocate la Cincu", a mai spus amiralul Ferguson.
Peste 1.000 de militari din 25 de tari NATO vor participa la exercitiul TRIDENT JOUST 15, impreuna cu cei 200 de militari romani care iau parte la exercitiul cu trageri reale, ambele contribuind la punerea in aplicare a Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei (RAP), anuntat la Summit-ul din Tara Galilor, oferind, in acelasi timp, garantii de aparare colectiva tuturor Aliatilor.
TRIDENT JOUST este parte componenta a operatiei ALLIED SHIELD. Exercitiile NATO din aceasta serie sunt de natura defensiva si fac parte din setul de masuri de asigurare ale Aliantei Nord-Atlantice. Activitatile se vor concentra pe cresterea interoperabilitatii, a capacitatii operationale si a celei de reactie in randul statelor aliate si partenere.